nieuws

Friesland gaat over A7 houten bruggen bouwen

bouwbreed

De provincie Friesland heeft groen licht gekregen voor de bouw van twee houten bruggen met de zwaarste verkeerslast over rijksweg 7 bij Sneek. De unieke bruggen die zijn ontworpen door Achterbosch Architectuur en Onix gaan naar verwachting 80 jaar mee.

Het was de vraag of het innovatieve ontwerp dat in mei 2005 als winnaar van een prijsvraag uit de bus rolde, in de praktijk haalbaar was. Meerdere corrosie-, verlijm- en sterktetests moesten uitwijzen of de duurzaamheid van de unieke brugconstructie kon worden gegarandeerd. Ondanks hogere onderhoudskosten acht Rijkswaterstaat de kosten van het innovatieve concept acceptabel. “Op 7 december kregen we pas te horen dat het definitief doorgaat”, aldus Xandrie Zemel van projectbureau rijksweg A7.
De brug die uit esthetisch oogpunt op twee kruispunten wordt gerealiseerd, is berekend op de zwaarste verkeerslast. Niet alleen daardoor heeft Sneek een wereldprimeur. Het frame van de brug, dat op een omgekeerde boot lijkt, is zelfdragend en opgebouwd uit dubbelgekromde gelamineerde spanten. Door het verwerken van de houtsoort radiata-pine tot een nieuw product (Accoya) neemt het hout op natuurlijke wijze minder vocht op.
Beide bruggen worden 20 meter hoog, 40 meter lang en 12 meter breed met een vrije overspanning van 32 meter. In de oorspronkelijke constructie is een aantal aanpassingen gemaakt in de vorm van extra kabels en een betonplaat in de nok.
Deze maand vindt de aanbesteding van beide bruggen plaats. Half 2007 start de bouw van de eerste brug die een jaar laten moet zijn opgeleverd. De oplevering van de tweede brug is een jaar later voorzien. In de hele wereld zijn slechts een paar moderne houten bruggen.

Doorstroming

De bruggen vormen een onderdeel van het project Rijksweg 7 Sneek. Om de doorstroming van deze weg die vlak langs Sneek loopt te verbeteren, worden alle gelijkvloerse kruisingen vervangen door tien viaducten en één aquaduct. Opvallend gegeven is dat de provincie op eigen risico de regie van dit project van Rijkswaterstaat overnam. Na oplevering in 2010 neemt Rijkswaterstaat de rijksweg terug in beheer.

Reageer op dit artikel