nieuws

Fransen stellen strenge regels voor lage btw

bouwbreed Premium

Om voor het lage btw-tarief in aanmerking te komen, moeten verbouwingen en renovaties van huizen in Frankrijk aan strenge eisen voldoen. Zo moet minstens de helft van de gevels, funderingen en dragende binnenmuren in takt blijven.

V oor de elektrische installaties, het houtwerk, het loodgieterswerk en de verwarming geldt dat een derde in de bestaande toestand moet blijven. Bovendien moet de woning minstens twee jaar oud zijn. Voor renovaties van flats of appartementen gelden geen voorwaarden, die vallen altijd onder het lage tarief. ”Daarmee hebben we duidelijkheid geschapen”, aldus staatssecretaris voor begrotingszaken Jean-François Copé.
Frankrijk geeft daarmee een nadere uitleg aan de verlenging van de regeling voor lage btw voor verbouwingen, waarover de EU begin dit jaar na lange onderhandelingen overeenstemming bereikte. In Frankrijk geldt voor renovaties een btw van 5,5 procent maar wordt niet aan de voorwaarden voldaan dan moet het volle tarief van 19,6 procent betaald worden. Tot nu toe werd de interpretatie overgelaten aan de belastingdienst maar dat leidt vaak tot meningsverschillen terwijl de regels ook per regio anders worden geïnterpreteerd.

Opwinding

Jean Lardin, voorzitter van de organisatie van kleinere bouwbedrijven Capeb: ”Onze opdrachtgevers begrijpen er niets van en de mensen die het werk moeten uitvoeren begrijpen er nog minder van.”
Staatssecretaris Copé, die de opwinding in de bouwwereld ‘een storm in een glas water’ noemt: ”De regels zijn nu duidelijk. Flats altijd het lage tarief, voor een nieuw huis altijd het hoge tarief en bij een verbouwing geldt in de meeste gevallen het lage tarief.”

Reageer op dit artikel