nieuws

Europees project voor slimmer voorontwerp

bouwbreed Premium

Grote Europese aanne mers gaan de krachten bundelen om tot slimmere voorontwerpen te komen van gebouwen. TNO treedt op als technisch coördinator van het Europese onderzoeksproject.

Grote Europese aanne mers gaan de krachten bundelen om tot slimmere voorontwerpen te komen van gebouwen. TNO treedt op als technisch coördinator van het Europese onderzoeksproject.
In de voorontwerpfase worden de belangrijkste beslissingen genomen, die de functionaliteit bepalen en de uiteindelijke kosten van gebouwen voor gebruikers en opdrachtgevers. Niet alleen voor de realisatie, maar vooral ook tijdens het gebruik en onderhoud van gebouwen. Het Europese project Inpro wil de informatievoorziening in die voorontwerpfase radicaal verbeteren en hoopt nieuwe concepten aan te dragen, processen en ICT-oplossingen. Aan het project werken grote aannemers mee als Bouygues, Max Bögl en Hochtief. Ook is er een keur aan universiteiten uit Zweden, Slovenië en Duitsland bij betrokken. TNO is als technisch coördinator eindverantwoordelijk voor alle opleveringen en mijlpalen in het project.
Het project loopt vier jaar en heeft een budget van 13 miljoen euro. Inpro wil ook de daadwerkelijke implementatie in de Europese bouw waarborgen. Voor Nederland betekent dit dat het grondig wordt afgestemd met PSIBouw initiatieven als Pais en Coins.

Reageer op dit artikel