nieuws

Ede start met digitale bouwvergunningen

bouwbreed Premium

Burgers en bedrijven in de gemeente Ede hoeven binnenkort niet meer naar het gemeentehuis te komen om een vergunning aan te vragen. Aanvragen voor bouw-, kap- en sloopvergunningen kunnen dan digitaal worden verstuurd.

Burgers en bedrijven in de gemeente Ede hoeven binnenkort niet meer naar het gemeentehuis te komen om een vergunning aan te vragen. Aanvragen voor bouw-, kap- en sloopvergunningen kunnen dan digitaal worden verstuurd.
Voorheen moesten burgers en aannemers bijlagen en tekeningen bij sommige vergunningen nog in vijfvoud indienen. Nu kan alles via de computer en internet worden verstuurd. De burger kan via het beeldscherm voor zichzelf vaststellen welke vergunningen voor zijn specifieke situatie van toepassing zijn. Ook de gemeente zelf verwerkt alle aanvragen digitaal.
Volgens de gemeente betekent dit een flinke tijdswinst, omdat het ook mogelijk wordt één aanvraag in te dienen voor meer vergunningen. De gemeente heeft de regelgeving vereenvoudigd door de hoeveelheid informatie die aan de indiener wordt gevraagd, te reduceren en een aantal overbodige regels te schrappen. Voor de ambtenaar wordt het ook makkelijker: hij hoeft de gegevens niet meer handmatig in te voeren, zodat het proces beter kan worden gecontroleerd.
Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, geeft op 20 december het startschot voor de elektronische vergunningsaanvraag. In eerste instantie kunnen alleen kap- en sloopvergunningen worden afgehandeld. Andere vergunningen, zoals de bouwvergunning, volgen in de loop van volgend jaar.

Reageer op dit artikel