nieuws

Duitse problemen blijven BAM achtervolgen

bouwbreed Premium

De Duitse problemen rond Wayss & Freytag blijven BAM als een molensteen om de nek hangen. Ondanks beter dan verwachte resultaten in de rest van de wereld, hebben beleggers nog steeds weinig vertrouwen.

T ien dagen na de aankondiging van het enorme verlies in Duitsland zit BAM-topman Joop van Oosten er redelijk tevreden bij. Het wereldwijd opererende concern doet het op praktisch alle fronten beter dan de Raad van Bestuur had verwacht. De nieuwe strategie tot 2009 is in goed overleg met de Raad van Commissarissen vastgesteld en de toekomst ziet er rooskleurig uit.
Utiel-dochter Wayss & Freytag ligt de beleggers echter te zwaar op de maag. Het aandeel BAM zakte vandaag nog eens extra ondanks het feit dat de gisteren gepresenteerde cijfers over de eerste negen maanden geen verrassingen bevatten.
In de bouw- en vastgoedpoot steeg de omzet 14 procent, hetgeen volledig te danken is aan de overname van AM. Het resultaat daalde dramatisch, maar dat was weer Duitsland. Het orderboek ligt er met een omvang van 7 miljard mooi bij.
Ook de vooruitzichten zijn goed, zowel in de woningbouw als in de utiliteitsbouw. Wederom is Duitsland echter spelbreker. Weliswaar zijn de vooruitzichten gematigd positief maar een duidelijke verbetering van het prijsniveau wordt niet voorspeld.
In de Infra boekt BAM een autonome omzetgroei van 7 procent naar 2,6 miljard. Het resultaat blijft achter. Dit is te wijten aan de te geringe prijsverbetering in Nederland en Duitsland. De voorzichten zijn prima, vooral in Engeland, Ierland en de Verenigde Staten.
Op het gebied van publiek-private samenwerking wordt inmiddels een plus genoteerd na jaren minnen. Dat komt omdat BAM de uitvoering van de werken verantwoord bij de betreffende werkmaatschappijen. De exploitatie komt pas in de pps-poot terecht, waardoor de investeringen hier tot nu zorgden voor rode cijfers. Dat is nu afgelopen. De Installatietechniek doet het eveneens goed met een groeiende omzet en een nog sneller groeiend orderboek. Hetzelfde geldt voor Tebodin waar een groei met 34 procent werd genoteerd. Een negatief puntje is een extra reservering van 6 miljoen in verband met de bitumenboete van de Europese Commissie. BAM dacht aanvankelijk dat de reserveringen tot nu toe voldoende waren omdat het bedrag van de boete aftrekbaar zou zijn van de belasting. “Dat is echter omgeslagen in twijfels. Als goed huisvader moeten we dus een extra reservering maken”, aldus Van Oosten. Wel gaan de betrokken bed rijven nog in beroep omdat zij de boete exorbitant hoog vinden.

Reageer op dit artikel