nieuws

Doorgeslagen regels zijn ‘humor om te huilen’

bouwbreed Premium

Een bedrijf dat zijn bedrijfsinterne milieuzorg goed heeft geregeld, moet zonder ingewikkelde toestanden een milieuvergunning krijgen. Dit zegt Peter Swinkels, voorzitter van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging bij de presentatie van het zwartboek ‘Humor om te huilen’ over doorgeslagen regelgeving.

De BZW-voorzitter pleit voor een proef om een dergelijke aanpak met de provincie te ontwikkelen. Het scheelt ondernemers een hoop ergernis en tijd als op die manier met vergunningen wordt omgegaan. Allerlei gedetailleerde controles zijn dan ook niet nodig. De overheid moet functioneren op basis van vertrouwen. “Als een bedrijf dat vertrouwen beschaamt, mag de overheid zo’n bedrijf stevig aanpakken”, vindt Swinkels.
In het zwartboek heeft een aantal ondernemers in de vorm van anekdotes voorbeelden gegeven van in hun ogen verkeerd handelen van de overheid als gevolg van doorgeslagen regels. Zo klaagt directeur Ren é Meeuwissen van De Meeuw Bouwsystemen over de Belastingdienst.
Daarmee had hij afspraken gemaakt over een Engelse onderaannemer. De Belastingdienst zou maandelijks laten weten of die zich wel hield aan zijn betalingsverplichtingen. Op een gegeven moment kwam er geen bericht meer en heeft Meeuwissen de onderaannemer onmiddellijk aan de deur gezet. Toch kwam er een rekening van 4 ton voor niet afgedragen loonbelasting. De Belastingdienst had bewust verzuimd De Meeuw in te lichten over de wanbetaling, omdat een onderzoek naar de Engelse onderaannemer liep. Meeuwissen gaat door tot de Hoge Raad als het moet om zijn gelijk te halen. De aanslag is een aanslag op zijn rechtsgevoel.

Tegenstrijdigheden

Directeur Cor Sponselee van Dethon verbaast zich over tegenstrijdigheden tussen de Arbeidsinspectie en de brandweer. Van de Arbeidsinspectie mogen er geen sleutels blijven zitten in zijn vorkheftrucks om te voorkomen dat onbevoegden ermee gaan rijden. Van de brandweer moeten de sleutels er wel in blijven zitten om ze snel weg te kunnen halen in geval van brand.
Bouwbedrijf Kees Flipse ergert zich aan de lange procedures voor vergunningverlening. Bij een project bleek hij een bemalingsvergunning nodig te hebben. Dat duurde zes maanden. Bovendien moest hij nog een milieuheffing betalen wegens onttrekking van het grondwater. “Dat pompten we 10 meter verder weer de grond in”, verhaalt Flipse.
Ergernis ook bij Ad Vromans van de BVR-groep uit Roosendaal. Op een werk moet de hoofdaannemer kopie ë n van paspoorten bewaren van iedereen die op de bouw rondloopt, ook al is dat maar voor éé n dag. De uitvoerder moet de paspoorten ook nog eens op echtheid controleren. “Dat is bij grote werken met meer dan honderd man niet te doen. De overheid krijgt het niet voor elkaar om zwartwerk aan te pakken, dus wordt het de taak van de aannemer”, aldus Vromans.
Echte humor is het verhaal van Contact Electrotechniek. In de autostalling hing een rode haspel met waterslang waarmee de bussen werden gewassen. Een milieuambtenaar vond de kleur niet goed, omdat de haspel te veel op brandslang leek. “De haspel is inmiddels geel. We hebben nu éé n probleem. Stel dat er brand uitbreekt, mogen we dan wel met de gele haspel blussen”, vraagt directeur Willy Schrama zich af.

Reageer op dit artikel