nieuws

Derde fase Schiphol-isolatie van start

bouwbreed

Projectorganisatie Progris gaat volgend jaar beginnen met het isoleren van duizenden woningen rondom Schiphol. Dat maakte Rijkswaterstaat Noord-Holland vrijdag bekend.

In totaal komen er vijfduizend woningeigenaren rond de luchthaven in aanmerking om geluidsisolerend materiaal in huis te krijgen. Progris stuurt volgend jaar een brief naar alle bewoners binnen het isolatiegebied met de mededeling of hun panden ook daadwerkelijk geïsoleerd worden. Een aantal woningen in het zuidelijk deel van Aalsmeer en in Uithoorn krijgt in die zin een voorkeursbehandeling. Bij dit deelproject wordt direct actie ondernomen, zo meldt Rijkswaterstaat. Er is, door nieuwe Ke- en Laeq-geluidscontouren, nu ook verschil tussen nacht- en dagisolatie. Eigenaren van woningen die binnen de 40Ke-contour zitten hebben recht op dagisolatie. Dat houdt in dat er isolatiemateriaal in de woon-, eet- en slaapkamers wordt aangebracht. Bij nachtisolatie worden de geluidwerende voorzieningen alleen in de slaapkamer aangebracht. Het gaat dan om woningeigenaren die binnen de 26 Laeq-contour zitten.

Isolatieplan

H et ministerie is momenteel bezig om GIS-2 om te vormen tot GIS-3. Door de aanleg van de Polderbaan op Schiphol is het gebied waar geluidsoverlast voortkomt, aanzienlijk groter geworden. In het nieuwe GIS staat geregeld dat ook woningen in het nieuwe gebied isolatiemateriaal krijgen.
Nu minister Peijs (verkeer) het isolatieplan – door de zogenoemde wijziging van de Regeling geluidwerende Voorzieningen goed te keuren – heeft vastgesteld, kan Progris de volgende stap maken.
De projectorganisatie heeft gekozen voor een aanpak in deelprojecten. “Om beter te kunnen inspelen op de wensen van bewoners”, zo meldt Rijkswaterstaat.

Begeleiding

Daarbij wordt de aandacht gevestigd op bewonersbegeleiding. Bij de vorige GIS-projecten was er veel kritiek over deze begeleiding of juist het gebrek daaraan. Door dit nu kleinschaliger en intensiever te doen verwacht Progris beter te kunnen inspelen op mogelijke aanpassingen in de toekomst op het isolatieplan door het groter of kleiner worden van het geluidscontourengebied.
De vijfduizend woningen die worden onderzocht of ze in aanmerking komen voor isolatie staan in de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Castricum, De Ronde Venen, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Jacobswoude, Liemeer, Ter Aar, Teylingen, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zaanstad.
In 2010 moet GIS-3 afgerond zijn.

Reageer op dit artikel