nieuws

De strijdlustige belegger

bouwbreed Premium

Heerlijke tijden zijn het voor beleggers. De AEX is al de hele week stijgend en dreigt nu echt de 500 puntengrens te doorbreken. En dat allemaal dankzij de strijd op verschillende slagvelden.

Heerlijke tijden zijn het voor beleggers. De AEX is al de hele week stijgend en dreigt nu echt de 500 puntengrens te doorbreken. En dat allemaal dankzij de strijd op verschillende slagvelden.
Zo is Corus verwikkeld in een overnamestrijd door het Indiase Tata of het Braziliaanse CSN. Wat is er heerlijker dan twee partijen die tegen elkaar gaan opbieden. Dat drijft de prijs op en dus de winst voor aandeelhouders.
Ahold is ook zo’n voorbeeld. Na het boekhoudschandaal is het daar niet meer rustig geweest. Maandag maakte de Financial Times weer eens gewag van een nieuwe aanklacht wegens fraude tegen de Amerikaanse dochter US Foodservice. De volgende dag konden de beleggers weer juichen wegens een positief advies van de Amerikaanse zakenbank UBS.
Het zijn slechts rimpelingen in de beleving van de strijdlustige belegger. Niet voor niets gaan over de hele linie de koersen omhoog.
Veel belangrijker is de Binnenhofse soap rond wederom Rita Verdonk. Voor de zoveelste keer in zijn politieke carri è re slaagde Jan Peter Balkenende erin het voortbestaan van zelfs zijn demissionaire kabinet nauwelijks te kunnen verzekeren. Voor staatsrechtgeleerden is het smullen met zo’n brekebeen.
Beleggers kijken echter verder. Die hebben even de kat uit boom gekeken of er nu werkelijk een kabinet van CDA-PvdA-SP aan zou komen. Dat zou slecht zijn voor het ondernemersklimaat.
Nu maakt dat echter niet langer uit. Zelfs al komt dat kabinet er, dan is dat geen lang leven beschoren tenzij het CDA bereid is continu onder het juk van een linkse meerderheid door te gaan. Daar zullen de partijbaronnen uiteindelijk wel een stokje voor steken. Een dergelijk kabinet zal er derhalve te kort zitten om economische schade aan te richten. Daar is de belegger dan blij om.
Een paar bouwaandelen deden het deze week voortreffelijk. Weliswaar geen echte aannemer maar wel waterbouwer Boskalis stal aan het einde van de week de show. De baggeraar verdubbelde zijn winstverwachting naar een groei met 60 procent. Gezien de enorme werken die in korte tijd op de internationale baggermarkt zijn verschenen, is dit een logische ontwikkeling. De belegger beloonde de mededeling dan ook fors.
Ook Heijmans pakte in ieder geval donderdag winst. Vrijdag zorgden winstpakkers weer voor een lichte daling.
BAM blijft het vooralsnog moeilijk houden. De verkoop van twee dochtertjes steunde vrijdag de koers marginaal. Het wordt tijd dat er weer iets spectaculairs gebeurt in Bunnik.
Helaas zit er voorlopig geen strijd in. De belegger moet dus nog even wachten.

Reageer op dit artikel