nieuws

Contouren cultuurplein zichtbaar

bouwbreed Premium

De stedenbouwkundige contouren van het nieuwe cultuurplein in Enschede worden zichtbaar. Terwijl het nieuwe muziektheater in aanbouw is ten noorden van het centrum, verrijzen in de toekomst ook op deze locatie een appartementencomplex en een hotel met kantoorruimte. Beide gebouwen sluiten het plein af dat vernoemd wordt naar de overleden dichter Willem Wilmink wiens wieg in Enschede stond.

Van Wijnen Oost ontwikkelt en bouwt beide gebouwen die het Willem Wilminkplein afronden. De bouw begint naar verwachting in 2009 en in 2011 moet de nieuwbouw worden opgeleverd. De investering bedraagt 25 à 30 miljoen euro. Van Wijnens plan werd gekozen in een door de gemeente uitgevoerde prijsvraag onder vier projectontwikkelaars.
Het appartementencomplex, hotel en het muziektheater omzomen het toekomstige driehoekige plein dat gaat dienen voor openluchttheater en recreatie. De gemeente had stedenbouwkundige randvoorwaarden gesteld voor de ligging van het hotel en appartementencomplex ten opzichte van het muziektheater.
Het strak vormgegeven hotel met een hightech uitstraling sluit aan bij het theater door de monumentale trapopgang naar het theater te gebruiken als entreepartij. Het hotel krijgt 80 kamers met 4300 vierkante meter voor kantoren. Het ontwerp van Dick van Gameren voorziet in twee rechthoekige bouwblokken die in hun architectuur zeer sober overkomen. Dat is bewust zo gedaan om het paradepaardje op dit terrein – het muziektheater van architect Jan Hoogstad – niet te overvleugelen. De gevels van het hotel annex kantoorpand krijgen glazen puien om ook op die manier de aandacht naar het theater te trekken. Het appartementencomplex dat haaks op het hotel staat, is getekend door Onix Architecten. Het pand met 27 appartementen contrasteert met het hotel door de bakstenen schil die om het gebouw hangt. In de donkerrode borstweringen zijn speelse inkepingen gemaakt om het gevelbeeld enigszins te accentueren. De plint bestaat tot aan de tweede verdieping volledig uit glazen puien. Op de begane grond zijn ruimten voor detailhandel en horeca opgenomen.

Reageer op dit artikel