nieuws

CNV: Problemen veiligheid bij open grenzen

bouwbreed Premium

De Hout- en Bouwbond CNV voorziet grote problemen voor de veiligheid op de bouwplaatsen wanneer de Nederlandse grenzen opengaan voor werknemers uit de nieuwe EU-landen.

CNV verwacht dat er een grote groep mensen uit de MOE-landen (Midden- en Oost-Europese landen) komen die in de bouwsector gaan werken als schijnzelfstandige wanneer de grenzen opengaan. Buitenlandse schijnzelfstandigen hoeven zich niet te houden aan de arboregels, waarschuwt de bouwvakbond. “Het komt dus voor dat mensen die hetzelfde werk doen, zich niet aan dezelfde veiligheidsregels hoeven te houden. Dit leidt tot onveilige situaties”, zegt voorzitter Arend van Wijngaarden van de vakbond.
Zo zal de taal een bepalende factor worden als er meer buitenlandse bouwvakkers in Nederland aan het werk komen, denkt de Hout- en Bouwbond. Volgens Van Wijngaarden is goede communicatie en vertrouwen in de collega’s van essentieel belang. Hij wijst daarbij naar steigerbouwers, schilders die op hoogte werken en dakdekkers. “Werkgevers die buitenlandse mensen inhuren, dienen deze in hun eigen taal te instrueren over veiligheid op het werk.”
CNV heeft de Tweede Kamer het afgelopen weekeinde een brief gestuurd om deze zorgen over te brengen. Vandaag wordt er in het parlement over het vrij verkeer van werknemers gesproken. Staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) wil de grenzen openen voor werknemers uit de nieuwe EU-landen.

Verdringing

De vakbond vindt dat de plannen van Van Hoof slecht uitpakken voor de bouwbranche. Behalve over de veiligheid maakt CNV zich grote zorgen over verdringing van Nederlandse bouwvakkers door de schijnzelfstandigen. “Door de plannen van Van Hoof ziet de toekomst van de ruim 250.000 bouwvakkers er minder goed uit”, aldus Van Wijngaarden.
Van Hoof heeft al eerder gezegd dat de kwestie van verdringing wel mee zal vallen. Zo zal de arbeidsinspectie, volgens de staatssecretaris, meer gaan controleren op schijnzelfstandigen en onveilige situaties.

Reageer op dit artikel