nieuws

Britten willen over tien jaar alle woningen ‘zero-carbon’

bouwbreed Premium

De Britse regering wil dat alle nieuwbouwwoningen over tien jaar ‘zero-carbon’ zijn. Om dit te bereiken, hoeft vanaf volgend jaar bij de koop van zo’n huis geen zegelrecht te worden betaald. De Home Builders Federation vindt de doelstelling hooggegrepen. Bovendien hangt volgens voorzitter Stewart Baseley ‘veel af van het leefgedrag van de bewoners’.

Het vrijstellen van zegelrecht werd aangekondigd door minister van financiën Gordon Brown, die in zijn begrotingsplannen voor 2007 veel ‘groen’ verwerkte. Een zero-carbon woning verbruikt geen fossiele brandstoffen en veroorzaakt daardoor geen enkele CO 2- emissie. Dat wordt in de eerste plaats bereikt door het energieverbruik zo laag mogelijk te houden met isolatie, efficiënte installaties en andere maatregelen. De energie die dan nog nodig is, komt volledig uit vernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen, verwarming op houtsnippers of uit ondergrondse bronnen en windenergie. Zijn zulke bronnen niet in de omgeving te vinden, dan betalen de bewoners een heffing voor het bouwen van een windpark om het eventuele gebruik van energie uit het gewone net te compenseren.

Vrijstelling

In Engeland staan momenteel zo’n tweehonderd zero-carbon-woningen. Bovendien zijn enkele projecten met samen nog eens een paar honderd huizen in aanbouw. HBF-voorzitter Baseley ‘hoopt dat een tijdspanne van tien jaar haalbaar is.’ Hij verwacht dat de vrijstelling van zegelrecht een belangrijke stimulans kan vormen. ”De uitdaging is nu er voor te zorgen dat de bewoners hun gedrag aanpassen aan een zero-carbon leven, dat de woningbouwers de benodigde capaciteit hebben en dat de regering zich houdt aan de plannen voor nieuwe woningen.”

Reageer op dit artikel