nieuws

Britten onderzoeken monopolievan Ferrovial’s dochter BAA

bouwbreed Premium

De Britse concurrentiecommissie gaat een officieel onderzoek instellen naar de monopoliepositie van luchthavenexploitant BAA. Het uiteindelijke resultaat kan zijn dat BAA wordt gedwongen één of meer vliegvelden af te stoten.

Het Britse bedrijf, dat miljarden wil investeren in start- en landingsbanen en nieuwe terminals, is in juni voor 15 miljard gekocht door de Spaanse bouwer Ferrovial.
Het vroegere staatsbedrijf BAA is eigenaar van de drie grote Londense vliegvelden Heathrow, Gatwick en Stansted en van drie kleinere luchthavens in Schotland. Het bedrijf heeft daarmee in en om Londen meer dan 90 procent van de passagiersmarkt in handen. Luchtvaartbedrijven als British Airways en Virgin Atlantic strijden al tijden tegen de overmacht van BAA, dat volgens hen daardoor de tarieven voor het gebruik van haar vliegvelden ongebreideld kan opvoeren.

Bewijzen

De Competition Commission, een commissie van onafhankelijke deskundigen, stelt het onderzoek in op verzoek van de Office of Fair Trading, de feitelijke kartelpolitie. De OFT behandelt zelf vergrijpen tegen de kartelwetgeving maar kan zaken met grote gevolgen voor de concurrentie voorleggen aan de commissie. Directeur John Fingleton van de OFT stelt dat ‘er bewijzen zijn van slechte kwaliteit en hoge tarieven’. Ook zou het luchthavenbedrijf overinvesteren om een reden te hebben de tarieven op te voeren.

Reageer op dit artikel