nieuws

Bouwvakker voor één dag

bouwbreed Premium

Even geen theorie in de collegebanken, maar gehuld in oude kleren aan de slag met troffels, specie en cement. Dertig studenten van de opleiding bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven verruilden de universiteit gisteren één dag voor een bouwplaats in Veldhoven, waar ze een metselworkshop volgden bij de BouwEducatieGroep (BEG).

Het project is een initiatief van Support, de studievereniging voor de richtingen Building Technology en Construction Technology aan de TUE, in samenwerking met de BEG en Bouwend Nederland regio Zuid. Doel is de studenten inzicht te geven in de praktijk op de werkvloer. En dat is hard nodig, vindt deelnemer Martin Kraaij, vierdejaars Bouwkunde. “Ik volg de richting management en stedenbouw, en heb dus weinig met de uitvoeringskant te maken. Maar ik vind het heel belangrijk om ook te leren waar andere mensen in de bouw mee bezig zijn. Tijdens de studie is er weinig aandacht voor die kant, dus zo’n dagje bouwvakker is daar de perfecte manier voor. Bovendien ben ik een echte doe-het-zelver”, lacht Kraaij. “Ik heb een aantal jaren een bijbaantje gehad bij een aannemer, dus op zich weet ik wel hoe het eraan toe gaat op de bouwplaats. Maar vooral voor mensen die deze ervaring nog niet hebben, is het goed om eens een keer stenen in de hand te hebben.”
Kraaij vindt dat de universiteit daar best meer aandacht aan zou mogen geven. “Bijvoorbeeld een semester waarin iedere week een ander materiaal behandeld wordt, en waarbij je ook leert hoe met dat materiaal gewerkt moet worden.” Wat hij van de workshop hoopt op te steken? “Wat theorie over cement, daar begint de workshop mee. Maar vooral wil ik leren hoe je een keurig muurtje moet metselen. Dat is gewoon heel handig om te weten.”

Begrip

Lydia Boer, tweedejaars bouwkunde, vindt het vooral belangrijk dat studenten op de universiteit begrip krijgen voor het werk van de vakmensen op de bouwplaats. “Dat zijn de mensen die moeten maken wat wij bedenken en tekenen. Daar heb ik echt heel veel respect voor. Er zijn mensen die neerkijken op bouwvakkers, wat ik een slechte zaak vind. We hebben elkaar allemaal nodig, de ontwerpers en de uitvoerders. Ik heb nog nooit gemetseld en ik kan me voorstellen dat het veel moeilijker is dan ik nu misschien denk. Wij zitten op de universiteit altijd maar met onze neus in de boeken, het is heel goed om eens op de bouwplaats te komen en kijken wat we er van bakken in de praktijk.”
Boer vindt niet dat de universiteit per se meer aandacht moet besteden aan het vakwerk. “Dat moet je overlaten aan mensen die daar ook vier, vijf jaar voor hebben geleerd.” Wat Boer na haar studie wil gaan doen, weet ze nog niet. “Meestal heeft iedereen in het bouwproces zijn eigen vakgebied en moet je veel uit handen geven. Zelf zou ik het liefst het hele proces zelf willen kunnen doen: een gebouw ontwerpen én doorrekenen. Eigenlijk vind ik gewoon te veel dingen leuk.”

Reageer op dit artikel