nieuws

Bouwtoezicht Amsterdam sluit brandonveilige Zilveren toren

bouwbreed Premium

De Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) van Amsterdam heeft kantoorgebouw de Zilveren Toren voor onbepaalde tijd gesloten. “Het gebouw voldoet aan geen enkele brandveiligheidseis. Niet van nu en niet van vroeger”, aldus woordvoerder Joris Scheen.

Tijdens een reguliere controle kwam de DMB erachter dat er niets van het gebouw deugt. Scheen: “Trappenhuizen zijn ingericht zonder brandwerende deuren, waardoor ze als een schoorsteen kunnen werken bij brand. Vuur springt zo over van etage naar etage. Ook de kabels die in de lengte van het gebouw lopen, zijn onvoldoende afgeschermd.” Verder zijn er deuren verwijderd die hadden moeten blijven zitten.
“Een catastrofe?, dat kun je wel zeggen”, meent Claudia van den Berg van huurder Regardz. De schade is volgens haar niet te overzien. “Maar, samen met beheerder DB Real Estate zetten we de schouders er onder om zo snel mogelijk de deuren te kunnen openen.” Ten behoeve van een zalencentrum op de drie bovenste verdiepingen liet de beheerder de Zilveren Toren verbouwen. Een paar keer eerder werd Regardz zonder directe gevolgen op de tekortkomingen gewezen. Herstelwerkzaamheden bleken afdoende. Van den Berg: “Toch hebben we de goede hoop dat we maandag weer open kunnen.” Volgens Scheen gebeurt het niet vaak dat een Amsterdams pand wordt gesloten. De Zilveren Toren telt elf verdiepingen en staat pal naast het Centraal Station.

Reageer op dit artikel