nieuws

Bouw zal VVD in kabinet node missen

bouwbreed Premium

Informateur Hoekstra gaat als eerste een kabinet met CDA, PvdA en SP onderzoeken. De bouwsector hoeft allesbehalve blij te zijn als de SP inderdaad gaat meeregeren. De partij wil allerlei besluiten op bouwgebied terugdraaien, hoewel de opdrachtenstroom niet helemaal zal opdrogen.

beschouwing
De SP is met twee zetels begonnen als protestpartij en heeft altijd in de oppositie gezeten. Bij de vorige verkiezingen groeiden de socialisten al door naar negen zetels, maar nu is het als derde partij met 25 zetels een factor om serieus rekening mee te houden. Het is als grote winnaar van de verkiezingen zelfs logisch om mee te regeren.
Het partijprogramma is glashelder op een aantal punten. Het doortrekken van de A4 en het aanleggen van de A6/A9 gaan niet door. Hetzelfde lot is de Tweede Maasvlakte beschoren. De partij heeft tot op heden tegen bijna elk infrastructuurproject gestemd, met als motivatie dat de miljarden nuttiger kunnen worden besteed in zorg of onderwijs. De partij verzet zich niet tegen rekeningrijden, maar ziet niets in nieuwe doorsnijdingen.
Verder wil de partij iedere vorm van huurliberalisatie terugdraaien. Projectontwikkelaars en grondspeculanten worden aan banden gelegd om de woningbouw meer toe te spitsen op de behoefte aan goedkope huizen voor gezinnen en starters.
De partij neigt naar een grote rol voor de overheid en houdt de markt op afstand. Minister Zalm van Financiën zei het eerder deze week treffend: “De SP is allergisch voor het woord marktwerking.”
Toch zal de bouwsector niet helemaal werkloos worden. Aan goedkope huizen valt minder te verdienen, maar ook die moeten worden gebouwd. Het plan om de miljarden van de corporaties af te romen, zullen veel corporaties als bedreiging ervaren, maar wordt wel in de woningvoorraad gestoken. Bovendien is de partij groot voorstander van het openbaar vervoer en wil ze investeren in meer wind- en zonne-energie.
Als de partij inderdaad tot het kabinet toetreedt, zal voorman Jan Marijnissen zeker een aantal van deze standpunten willen terugzien in het regeerakkoord.

Vriendelijke schijn

Momenteel wordt vooral de schijn opgehouden en is iedereen poeslief tegen elkaar. De vriendelijke houding van de fractieleiders en de wens van alle partijen om juist dit kabinet te onderzoeken lijkt één groot politiek spel. De kans van slagen is namelijk gering. De standpunten van CDA en SP liggen te ver uiteen. Niet alleen op bouwgebied, maar ook in de zorg en welvaartsverdeling. Niet voor niets zei Marijnissen tijdens de verkiezingen nooit in kabinet met Balkenende te gaan zitten. De vriendelijke woorden van Wouter Bos zijn vooral te verklaren uit de vrees dat de SP bij de volgende verkiezingen de PvdA voorbijstreeft, als de partij in de oppositie blijft.
Pluspunt is dat als deze variant informeren lukt, de vurig gewenste snelle formatie in het verschiet ligt. Als de gemiddelde formatieperiode van 72 dagen wordt gehaald, staat begin februari een nieuw kabinet op het bordes.

Reageer op dit artikel