nieuws

Berucht winkelcentrum wint Architectuurprijs Almere

bouwbreed

Het nieuwe winkelcentrum in het stadshart van Almere, de Citadel, heeft gisteravond de Architectuurprijs Almere ontvangen. Deze prijs werd uitgereikt ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Almere. De overige genomineerden waren milieu-educatiecentrum Eksternest, de villa Hard Glas van architect Jan Benthem in het park De Fantasie, het museale complex De Paviljoens, woontorens De Rooie Donders en de Verandawoningen, de op Amerikaanse leest geschoeide woonblokken bij de Stripheldenbuurt. Volgens het juryrapport maakt de Citadel als ‘laatste aanwinst van Almere’ de de stad ‘echt af, en maakt het volgens sommigen een onderbuikgevoel los’.

Het nieuwe winkelcentrum in het stadshart van Almere, de Citadel, heeft gisteravond de Architectuurprijs Almere ontvangen. Deze prijs werd uitgereikt ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Almere. De overige genomineerden waren milieu-educatiecentrum Eksternest, de villa Hard Glas van architect Jan Benthem in het park De Fantasie, het museale complex De Paviljoens, woontorens De Rooie Donders en de Verandawoningen, de op Amerikaanse leest geschoeide woonblokken bij de Stripheldenbuurt. Volgens het juryrapport maakt de Citadel als ‘laatste aanwinst van Almere’ de de stad ‘echt af, en maakt het volgens sommigen een onderbuikgevoel los’.
Het project ‘belichaamt de toekomst van Almere’, aldus de jury. De Citadel, een concept van OMA, raakte in maart dit jaar in opspraak. Vanwege constructiefouten in woontoren Het Kanteel, onderdeel van de Citadel, moest de opening van het winkelcentrum worden uitgesteld. De ambtenaar die als eerste van de fouten op de hoogte was, zou zich van het leven hebben beroofd.

Reageer op dit artikel