nieuws

Belgische staalkaart van moderne bouwtechnologie

bouwbreed

vilvoorde ­- Stralingsplafonds, geluiddempende vloeren en een keur aan domotica. Het derde toekomsthuis van Living Tomorrow in het Belgische Vilvoorde komt weer vol te zitten met de modernste technologie.

Het Belgische toekomsthuis gaat eind januari open voor bezoekers. Aannemers en installateurs leggen er momenteel de laatste hand aan. Het verrijst op dezelfde plek als de twee eerdere versies van Living Tomorrow en maakt deels gebruik van bouwdelen daarvan.
De opvallendste architectonische ingreep is de bouw van een grote gekromde schelp bij de ingang van het vernieuwde complex.
De constructie bestaat uit een skelet van stalen binten. Daartegenaan zijn van binnen naar buiten geprofileerde staalplaten bevestigd, isolatie een Tyvec-folie en stalen buitenbeplating. Bij het leeuwendeel van het complex zijn de buitenmuren veel eenvoudiger van opbouw en niet uitgerust met een spouw en isolatie. Ytong-cellenbetonblokken van 24 of 30 centimeter dikte bieden voldoende isolatie. Warmte die niettemin nodig is, komt van stralingsplafonds, intelligente radiatoren van Jaga en flinterdunne elektrische vloerverwarmingselementen van het Nederlandse Speedheat.
Voor de vloeren zijn betonnen elementen van de Belgische fabrikant Echo gebruikt. Gebruikmakend van het massa-veer-massaprincipe zorgen die voor een flinke geluiddemping.
Verder wordt het huis vooral volgestouwd met allerhande domotica. Ook komen bezoekers op het complex de winkel van de toekomst tegen. In nauwe samenwerking met supermarktketen Delhaize worden mogelijkheden onderzocht voor online shoppen. Ook worden toekomstige vernieuwingen getoond van het fysieke winkelen: RFID-chip, de digitale portemonnee en de persoonlijke digitale winkelassistent.

Platform

Living Tomorrow is een initiatief van de Belgische ondernemers Peter Bongers en Frank Belien. Die realiseerden in 1995 hun eerste toekomsthuis. In het jaar 2000 volgde nummer twee en begin 2007 dus nummer drie. Sinds eind 2003 staat er ook een dependance in Amsterdam-Zuidoost, ontworpen door architect Ben van Berkel. Er staat ook nog een huis op stapel in het Amerikaanse San José, de hoofdstad van Silicon Valley en belangrijke kraamkamer van menige innovatie.
Living Tomorrow wordt voor 95 procent gefinancierd door deelnemende bedrijven die er hun nieuwste technologieën laten zien en onderzoeken hoe de consumenten erop reageren.
Living Tomorrow wil vooral een platform zijn waarbinnen bedrijven nadenken over nieuwe technologie, want volgens de initiatiefnemers komen vernieuwingen vooral tot stand bij kruisbestuiving tussen verschillende branches. Om te voorkomen dat iedereen uit angst voor concurrentie de kaken stijf op elkaar houdt en een open instelling te waarborgen, wordt per bedrijfstak maar één participerend bedrijf toegelaten.

Reageer op dit artikel