nieuws

Zomer en winter schaatsen op kunststof vloer

bouwbreed Premium

Een schaatsvloer die zomer en winter zowel binnen als buiten is te gebruiken. Dat is de kunststofvloer Xtraice die Urbania Products voor de Benelux op de markt brengt.

De Xtraice-vloer is een ontwikkeling van het gelijknamige bedrijf uit Sevilla in Spanje. De vloer is wereldwijd gepatenteerd. Zonder de opgespoten glycerine glijlaag is de vloer ook te gebruiken voor andere sporten en activiteiten. De investeringskosten zijn slechts een kwart van die van een conventionele kunstijsbaan, meldt Urbania-directeur Hans van der Meulen.
Het oorspronkelijke idee en de fabricage van de vloer dateren van 1983. Maar producent Xtraice is pas sinds twee jaar actief met een wereldwijde verkoop. Er zijn behalve in Spanje onder andere al projecten uitgevoerd in Canada, Portugal, Servië en Noorwegen. Sinds kort is Urbania Products uit Lochem de vertegenwoordiger in de Benelux.
De Xtraice-ijsvloer wordt opgebouwd met panelen, die zijn gemaakt van de kunststof polyolefin gemengd met verschillende mineralen als grafiet en sferische glasdeeltjes. De panelen meten 100 x 100 x 2,5 centimeter. Ze wegen 25 kilogram. De delen schuiven in elkaar en worden daarna verticaal geblokkeerd door middel van een verticaal aan te brengen kunststof pin. Elke vorm is mogelijk, ook met ingebrachte reclame.
Voor de opbouw van een Xtraice-vloer is een vlakke harde ondergrond nodig met daarop een ondertapijt om beschadiging en geluidshinder te voorkomen. Voor buiten wordt een ondervloer van 18 millimeter dik betonplex aanbevolen.

Glijlaagje

Als de vloer bedoeld is om op te schaatsen wordt er glijlaagje van glycerine op gesprayd. Deze glijlaag heeft geen chemische bestanddelen. De glycerinelaag moet op regelmatige tijden worden vernieuwd. Het onderhoud bestaat uit dagelijks stofzuigen en dweilen met pH-neutrale vloeibare zeep en water. Op dezelfde manier als een gewone vloer, dus.
De glycerinelaag is eenvoudig te verwijderen met zeepsop. Zonder glijlaag is de vloer te gebruiken voor bijvoorbeeld evenementen, presentaties, sportscholen, danszalen, speelplaatsen en stadions.
Anders dan bij gewoon kunstijs voelt de vloer niet koud aan. Wie valt komt zachter terecht, omdat de schok voor een groot deel wordt geabsorbeerd. Compressoren zijn niet nodig; het energieverbruik is daarom ook nihil.
De vloer kan worden blootgesteld aan een maximale temperatuur van 80 graden Celsius. Daarom is het voor de zomer aanbevolen er een eenvoudige bescherming over aan te brengen, bijvoorbeeld een overkapping van canvasdoek.
Andere voordelen van Xtraice zijn dat het materiaal onbrandbaar en recyclebaar is. De gebruiksduur is minimaal 10 jaar.

Reageer op dit artikel