nieuws

X-trace bepaalt positie van aggregaat tot op 5 meter

bouwbreed

Geen aggregaat zegt Effink meer te zijn kwijtgeraakt sinds het bedrijf uit Hengevelde er een X-trace op monteerde. Het betreft een zendertje met een gps-ontvanger die de positie van een aggregaat tot op 5 meter bepaalt. My-Bodyguard uit Haaksbergen ontwikkelde de X-trace; Xmark uit Laren verkoopt het toestel.

De medewerkers kunnen zelf de X-trace overal in monteren. Alle onderdelen zitten in één behuizing. Dat maakt de controlezender minder gevoelig voor sabotage, garandeert de leverancier. Met het aansluiten van twee draden op de accu komt de X-trace in bedrijf. Het apparaat activeert zich vervolgens zelf. Zolang het bereik heeft stuurt het systeem gegevens door. Met GPRS kan het toestel om de 30 seconden een melding doen.
Elke X-trace heeft een eigen telefoonnummer dat na de installatie wordt gebeld. Het toestel geeft daarna zijn locatie door. Afhankelijk van de instelling activeert het toestel automatisch een volgstand. Een particuliere alarmcentrale geeft de positie door. Met dat in gedachten zien verzekeraars in de X-trace een probaat middel om voertuigen en machines te beveiligen tegen diefstal. De investering in de X-trace en het volgsysteem blijkt zich in de praktijk in elk geval terug te betalen, meldt de leverancier.

Storingsmelder

Effink kan via zijn computer op een beveiligde website zien waar zijn aggregaten staan. Het bedrijf kan met de X-trace een geautomatiseerde administratie van het materieel bijhouden. Dat komt de logistiek ten goede: aggregaten moeten soms met spoed gewisseld. Via deze administratie kunnen de werknemers snel de locatie vinden. Effink zet de X-trace binnenkort ook in als storingsmelder. Het toestel seint dan gegevens door over oliedruk, brandstofpeil of eventuele aanrijding.
Met en zonder abonnement rekent Xmark respectievelijk 499 en 899 euro voor de X-trace. Een abonnement voor een KPN-verbinding kost 15,95 euro per maand; een abonnement voor een website 59,50 euro per jaar. Bij die uitgaven komen nog de eventuele kosten van een alarmcentrale.

Reageer op dit artikel