nieuws

Wonen, werken en winkelen inPhilips gloeilampenfabriek

bouwbreed

In 2008 gaat het licht weer aan in de voormalige Philips gloeilampenfabriek. Met woningen, kantoren, winkels en een hotel krijgt de markante Eindhovense Lichttoren een nieuwe toekomst. Er moet nog heel wat werk worden verzet.

Woningcorporatie Trudo is eigenaar van het rijksmonument en ontwikkelt het project samen met Stam+De Koning Vastgoed en Bouw. In de voormalige fabriek van Philips Lighting, begin vorige eeuw gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, komen ruim honderd lofts en een art- en woonhotel met meer dan tweehonderd kamers.
Op de begane grond is ruimte voor winkels, horeca en een sportschool, op de eerste verdieping worden kantoren gerealiseerd. Voor de bovenste drie verdiepingen van het torentje, waar vroeger de gloeilampen werden getest, is Trudo nog op zoek naar een nieuwe, publieke functie.
Het gebouw wordt grondig aangepast en op drie plaatsen wordt nieuwbouw aan het pand gekoppeld. De bouw is in volle gang. De afgelopen periode is de fundering gestabiliseerd. De houten palen bleken door schimmel aangetast. Door middel van jetgrouten is de Lichttoren van 1137 nieuwe funderingspalen voorzien. Daarnaast is het gebouw van binnen tot op het bot gestript. Nu wordt er gewerkt aan de bouw van de parkeergarage, onder de nieuwbouw van het toekomstige hotel.
Om de voormalige fabriek geschikt te maken voor bewoning, krijgen de woonverdiepingen een verhoogde vloer. Daarmee ontstaat niet alleen een lagere borstwering onder de ramen, maar ook ruimte voor isolatie. “Met de opbouwvloer zitten we nog een stap hoger dan de eisen voor contactgeluid zoals die in het Bouwbesluit worden gesteld”, zegt P. Bergmans, projectleider van Stam+De Koning. Om aan de huidige eisen te voldoen, krijgt het bestaande gebouw ook nieuwe puien. Gekozen is voor thermisch onderbroken aluminium kozijnen met geïsoleerd glas.
Aangezien het een rijksmonument betreft, wordt de uitstraling van de Lichttoren zo min mogelijk geweld aangedaan. Met het plaatsen van de nieuwe kozijnen komt de detaillering met roetjes wel te vervallen. ,,Maar de oude hoofdindeling blijft gehandhaafd. Die laat het monumentale karakter zien”, zegt Trudo projectmanager H. van Voorene. “En er is met opzet gekozen om de nieuwbouw in contrasterend zwart uit te voeren.” De woningen krijgen aan de achterzijde balkons die in de kozijnen worden geplaatst.
Bergmans noemt het project complex en uniek. “Zo’n binnenstedelijk project is logistiek lastig. Ruimte voor een bouwplaats ontbreekt en de veiligheid van mensen en verkeer vergt veel aandacht”, stelt hij. “Tegelijkertijd is de plek heel bijzonder. ‘Onze Lichttoren’, zeggen veel Eindhovenaren nog steeds. Het is een prachtig project waar we als Eindhovense bouwer trots op mogen zijn.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels