nieuws

Werkend Nederland ambitieus en trots op zichzelf

bouwbreed Premium

Ambitieus zijn is in en vooral zelfstandig werken maakt gelukkig. In opdracht van werving- en selectiebureau Vitae ondervroeg TNS NIPO vijfhonderd mensen met een mbo-, hbo- of wo-opleiding over hun werkende leven.

Daaruit blijkt onder meer dat Nederlanders duidelijke loopbaandoelen stellen voor zichzelf. Tachtig procent van de respondenten is gericht met zijn carrière bezig; 64 procent is trots op wat hij tot nu toe heeft bereikt. Driekwart omschrijft zichzelf als ‘ambitieus’.
Met name zelfstandig werken zorgt voor geluk: freelancers en mensen met een eigen bedrijf geven hun werk een 8, terwijl mensen in loondienst hun werk met een 7,1 waarderen. Eén op de vijf ondernemers geeft zijn werk een 10, tegenover twee procent van de mensen in loondienst. Ook leidinggevenden zijn blijer met hun baan. Bij deze groep scoort werk gemiddeld een 7,7, terwijl mensen met een niet-leidinggevende baan hun werk een 7,1 geven. Leidinggevenden halen dan ook meer voldoening uit hun werk: 89 procent tegenover 75 procent van de niet-leidinggevenden. Volgens Vitae wordt de arbeidsmarkt overspoeld door een nieuwe stroming werkenden op de arbeidsmarkt, Nieuwe Professionals genaamd. “Het gaat om een generatie die niet wordt bepaald door leeftijd, maar door mentaliteit. Mensen die ambitieus zijn en de verantwoordelijkheid voor hun toekomst bij zichzelf leggen”, aldus Vitae in een toelichting.

Reageer op dit artikel