nieuws

Vijf prototypen van Zaanse geveltjes op vierkante toren

bouwbreed

Een bonte staalkaart van traditionele zaanse gevels tekende Molenaar & van Winden voor de gevel van een hotel in Zaandam. Het wordt nog uitgevoerd ook.

Voor de opdracht inventariseerde het Delftse architectenbureau traditionale Zaanse gevels. Geïnspireerd door de Zaanse Schans en andere houtbouw tekenden de ontwerpers vijf prototypen, variërend van notariswoning tot arbeidershuisje. Die plakten ze geheel willekeurig en in diverse kleuren tegen de gevel van de twaalf verdiepingen tellende vierkante toren. Het Inntel-hotel zal daardoor vanuit alle windstreken een andere aanblik geven.
Om de oorspronkelijke geveltjes goed uit te laten komen is het volgens architect Wilfried van Winden belangrijk diepte in het gevelbeeld te krijgen. Op sommige plaatsen kragen de gevels daarom wel 1,5 meter uit. Om dat mogelijk te maken is gekozen voor breedplaatvloeren gedragen door geprefabriceerde betonnen wanden.
De gevels worden volgens architect Wilfried van Winden vermoedelijk niet geprefabriceerd, hoewel aannemer De Vries uit Nieuwegein de mogelijkheden nog onderzoekt. Maar uiteindelijk is er vrij weinig repetitie in het gevelontwerp. Bovendien wil Van Winden kostte wat het kost voorkomen dat de aluminium lekdorpels die onvermijdelijk zijn bij prefab gevelpanelen een storend raster leggen over het grillige gevelbeeld. Om een onderhoudsarme gevel te krijgen worden de rabatdelen uitgevoerd als vezelcementplaat.
De kozijnen worden uitgevoerd in witgelakt aluminium. Sierlijsten, windveren, pilasters en andere ornamenten worden waarschijnlijk in kunststof gemaakt. Omdat straks aan twee kanten water langs het gebouw stroomt zijn de gevels lastig bereikbaar. Ramen zemen kan van binnenuit.

Reageer op dit artikel