nieuws

Twee viaducten geraakt door nachtelijke misser

bouwbreed Premium

Twee viaducten bij Haarlem-Zuid in de verbindingslus van de A205 naar de A9 richting Alkmaar zijn zwaar beschadigd door een te hoog geladen vrachtwagen. Het herstel zal naar verwachting enige maanden.

De boosdoener is een zwaar transport met een staalshredder als lading. Het was een transport met vergunning. Dat wel, maar de chauffeur koos in de nacht van dinsdag op woensdag helaas een verkeerde route. De lading was zo’n 4,3 meter hoog en de viaducten ter plaatse iets minder. Bij de verbindingslus ging het mis. De weg duikt daar onder twee wegen door. De lading heeft de voorzijde van het eerste kunstwerk fors geraakt. De rijsnelheid zou rond de 60 kilometer hebben gelegen.
De viaducten bestaan uit geprefabriceerde, voorgespannen betonnen liggers, omgekeerde T-liggers met een druklaag erop. Het zijn doorgaande liggers over twee tussensteunpunten. Per viaduct gaat het om 15 tot 18 liggers die over 15 meter naast elkaar liggen.

Doorgebroken

De shredder heeft voor zover nu is vast te stellen de eerste vier liggers beschadigd. Te zien is dat van de eerste ligger de helft van de voorspankabels is doorgebroken. Na de eerste vier liggers is de shredder weer vrijgekomen, is vanonder het eerste viaduct doorgedenderd naar het tweede viaduct op een meter of 10 na het eerste. Doordat de verbindingslus daar weer oploopt heeft de shredder bij het tweede viaduct de laatste liggers geraakt. De laatste vijf vertonen schade. Het zware transport is pas 100 meter na de eerste klap tot stilstand gekomen.
De schade aan de viaducten is voor Rijkswaterstaat reden uit voorzorg en veiligheid de rechterrijstrook en de vluchtstrook af te sluiten.
Rijkswaterstaat verwacht dat de situatie nog enige maanden zal duren. Een inspectie moet nog aantonen hoeveel liggers definitief vervangen zullen moeten worden. Voorlopig gaat het om twee liggers in het eerste viaduct en een in het tweede.

Reageer op dit artikel