nieuws

Spanbanden houden glazen haltedaken Zuidtangent vast

bouwbreed Premium

Alle glazen daken van de haltes van de Zuidtangent, de snelle buslijn tussen Haarlem en Amsterdam-Zuidoost, zijn met spanbanden vastgezet. Dat was nodig omdat de lijmconstructie van de daken het bij harde wind kan begeven. In een jaar tijd gebeurde dit al twee keer. In samenwerking met TNO wordt nog gezocht naar een duurzame oplossing.

Woordvoerder Carla van Twuijver van de provincie Noord-Holland verwacht dat hiermee nog wel een half jaar is gemoeid. Ze verzekert dat de daken dankzij de spanbanden in elk geval veilig zijn voor de haltegebruikers.
De bijzondere golvende dakconstructies van glas, die per halte van kleur verschillen, zijn verlijmd op een manier die niet voldoet, blijkt uit een conceptrapport van TNO. De verdere studie is gericht op een duurzame oplossing. Ook wordt bekeken of de bouw is uitgevoerd conform de opdracht.
De hoogte van de financiële schade is nog niet duidelijk, maar voor Van Twuijver staat vast dat het om een behoorlijke kostenpost gaat. Uit het onderzoek komt wellicht naar voren wie aansprakelijk valt te stellen. Bij wijze van proef wordt vast één halte opnieuw gelijmd en voorzien van een verankering. In afwachting van de herbouw zijn de twee dakloze haltes tijdelijk voorzien van abri’s.

Antisliplaag

Een tweede correctie die bij de haltes wordt uitgevoerd, is het aanbrengen van een duurzame antisliplaag. Dat gebeurt vanaf eind deze maand. De gladheid van de perrons bleek tijdens nattigheid problematisch. Als tijdelijke maatregel werden de perrons opgeruwd. Dat leverde maar een beperkte verbetering op.

Reageer op dit artikel