nieuws

Schopman: ‘Ik hockey beter sinds ik bij Heijmans werk’

bouwbreed

Na haar studie Civiele Techniek aan de TU Delft sprak Schopman, die sinds 5 jaar bij het Nederlands Elftal speelt, met de bondcoach af dat ze zich tot de Olympische Spelen in Athene fulltime met hockey zou bezighouden. “Na de Spelen was van stoppen geen sprake, ik vind hockey gewoon nog te veel te leuk”, vertelt Schopman enthousiast. “Wel wilde ik daarnaast graag aan het werk. Ik had tenslotte niet voor niets die studie gedaan.” Het vinden van werk bleek nog niet makkelijk. “Overal waar ik solliciteerde, werd ik wel uitgenodigd. Het feit dat ik alleen parttime kon werken, was echter altijd een probleem. Toen maakte ik me wel een beetje zorgen. Als ik te lang niet zou werken, zou mijn technische kennis te veel verouderd raken. Mijn studie vond ik geweldig, vanaf minuut één was ik verkocht. Vooral de betonkant, bruggen en tunnels. Daar wilde ik heel graag iets mee.”Anderhalf jaar geleden had Schopman beet bij Heijmans: ze werd voor drie dagen per week aangenomen op de afdeling Verbeterprojecten van Heijmans Beton- en Waterbouw. Nota bene een branche waar parttime werken in hogere functies veelal onbespreekbaar is. “Ik heb inderdaad heel veel geluk gehad”, lacht Schopman. “Soms vragen mensen me ook hoe ik het voor elkaar heb gekregen. Nu heb ik bij dit werk niet te maken met een hele hoge tijdsdruk. Als iets een dag langer duurt, is dat geen ramp. Daarnaast denk ik dat de bouw inmiddels wel beseft dat een soepelere houding tegenover parttime werken tegenwoordig wel nodig is. Anders gaan potentiële werknemers wel op zoek naar een bedrijf waar ze wél minder uren mogen werken.” In de voorbereidingstijd voor grote toernooien krijgt Schopman daarnaast extra vrij om te trainen. In de aanloop naar het WK heeft ze vier maanden niet gewerkt. Zorgt dat niet voor scheve gezichten op het werk? “Waarschijnlijk wél als we zevende waren geworden, net als de heren”, lacht Schopman. “Dan denk ik dat mijn collega’s wel zoiets hadden van: leuk dat je zo hard traint, maar het haalt dus allemaal niet veel uit. Nu heb ik echt alleen maar leuke reacties gekregen. Veel mensen waren heel verbaasd dat ik zo snel naar het WK alweer aan het werk ben gegaan. ‘Nu heb je wel een vakantie verdiend hoor’, zeiden ze. Maar juist omdat ik al zoveel extra vrij krijg om te trainen, wilde ik zo snel mogelijk weer gaan werken en niet eerst nog even lekker vakantie vieren.”De euforie over de gouden medaille van het Nederlands dameshockeyteam bij het wereldkampioenschap is inmiddels wat getemperd; nu moet er weer gewoon gebouwd worden, geldt althans voor Janneke Schopman (29). Haar liefde voor bruggen en tunnels lokte de wereldkampioene de bouwwereld in. Het hebben van twee carrières ziet Schopman als een voorrecht: “Om de dag mag ik buiten spelen.”

Scheve gezichten

Organisatie

Naast het werk bij Heijmans en het trainen met het Nederlands Elftal is Schopman ook nog trainer en coach van een jeugdteam. “Ik heb het graag druk, achterover leunen is niets voor mij. En sinds ik bij Heijmans werk, ben ik juist beter gaan hockeyen. Ik zie de sport nu meer als vrije tijd. Toen ik nog niet werkte, dacht ik ’s avonds wel eens ‘bah, morgen weer trainen’. Nu denk ik na een dag werken: joepie, ik m á g morgen weer trainen! Het voelt echt als een voorrecht, alsof ik om de dag mag buitenspelen.”
Uiteindelijk wil Schopman wel graag verder in de bouw. “Niet zozeer de technisch inhoudelijke kant, maar meer de organisatie van projecten. Het voorbereiden van tenders bijvoorbeeld. Door de sport heb ik al van jongs af aan geleerd om in teamverband te werken, goed met elkaar te communiceren en je in te leven in de gedachten van een ander. Dat soort vaardigheden komen in de bouw zeker ook van pas.” Maar tot de Olympische Spelen van 2008 blijft hockey bij haar op de eerste plaats staan. “Dat moet ook wel. Anders hoor je niet in het Nederlands Elftal thuis.”

Reageer op dit artikel