nieuws

Scherpe luchtfoto’s bedienen bouw op maat

bouwbreed Premium

Bouwers, makelaars en projectontwikkelaars werkzaam in de Randstad hoeven niet langer de deur uit om een te ontwikkelen gebied te verkennen. Slagboom en Peeters Luchtfotografie maakte haarscherpe luchtfoto’s die de foto’s van Google Earth ’25 keer’ overtreffen.

SDLq Wij kunnen een brok hout van een persoon onderscheiden”, aldus navigator Hans de Bruin. Bouwers buiten de grote steden worden niet vergeten, want het bedrijf werkt aan een landelijk dekkend bestand. Volgens De Bruin is het in luchtkaart brengen van heel Nederland een geheel nieuwe manier van ondernemen die geen van zijn concurrenten aandurfde. “Het vergt een enorme investering, waarvan je niet zeker weet of je die terugverdient. Maar, wij voelen dat dit wel is waar het naar toe gaat. Google Earth heeft ervoor gezorgd dat luchtfotografie weer sexy is.”

Miljoenen

Vanui t de markt (gemeenten, provincies) nam de vraag naar scherpere landsdekkende databestandluchtfoto’s toe. Maar op het moment dat belangstellenden van Slagboom en Peeters hoorden dat een dergelijke opdracht enkele miljoenen kost, haakten zij al snel af. “Dus besloten we om de stap zelf te nemen. Wij kunnen het voor de kostprijs doen. Bovendien hebben we vier vliegtuigen, waarvan er altijd wel eentje aan de grond staat”, aldus De Bruin.
Met de scherpere luchtfoto’s mikt Slagboom en Peeters op nieuwe toepassingen die nieuwe markten kunnen bedienen. “Je ziet dat er steeds meer een virtuele wereld geschapen wordt. Daardoor hoeven bouwers bijvoorbeeld niet meer het veld in om een bouwplaats ter plekke te verkennen. Als hij een rotonde wil plaatsen, ziet hij in één opslag waar hij rekening mee moet houden. ‘Goh daar staan bomen. Die zie je niet op een gewone kaart.”
Volgens De Bruin zijn bouwers die nu met traditionele kaarten werken snel om. “Wij laten hen zien wat wij ze kunnen bieden. Dan is het gesprek afgelopen.”
Makelaars die een luchtfoto willen plaatsen bij te verkopen huizen kunnen ook bij Slagboom en Peeters terecht. “We pakken de kaart erbij en verkopen deze voor een bedrag van 100 euro. Voorheen was dat onbetaalbaar voor hen.” Kopers die een groter gebied op dvd in kaart willen hebben zijn enkele honderden euro’s kwijt. Online kunnen ‘Truus en Henk’ op basis van een postcode hun woonomgeving vanuit de lucht bekijken. “Misschien iets minder slick dan Google Earth, maar wel veel scherper.”

Ingebouwd

De digitale luchtfoto van Slagboom en Peeters die vanuit met camera ingebouwde vliegtuigen wordt gemaakt heeft een resolutie van 10 centimeter per pixel. Ten opzichte van de gemiddelde foto van Google Earth is dat volgens De Bruin 25 keer scherper. “Ter vergelijking. Wij hebben de Randstad nu in kaart met 20.000 opnamen gemaakt vanaf een hoogte van 1200 meter. Google Earth bestaat uit 7000 opnamen. Kosten? Dan gaat het makkelijk over een aantal tonnen.”
Voor het maken van de eerste Randstadset digitale luchtfoto’s was een vergunning nodig van defensie. “Maar een aantal gebieden mogen we niet leveren.”
Niet alles verliep van een leien dakje. Door druk vliegverkeer rond Schiphol moest op sommige plekken hoger gevlogen worden met als resultaat niet 10 maar 20 centimeter nauwkeurig. Komend voorjaar wil Slagboom en Peeters die onvolledigheid herstellen. Vervolgens wordt de rest van Nederland vastgelegd.

Reageer op dit artikel