nieuws

Rubber manchet hindert groei van onkruid tussen tegels

bouwbreed Premium

De smalle en minder smalle naden tussen trottoirtegels bieden voldoende ruimte voor de groei van grassen en ander onkruid. Een water- en zuurstofdichte afsluiting zou opkomend groen de pas kunnen afsnijden. Met daardoor aanzienlijke besparingen op onderhoud.

octrooi
nummer: 1027352
houder: H. Koppelmans, Breda
uitvinder: H. Koppelmans
Vooral op plaatsen waar weinig wordt gelopen, zie je het vaak: onkruid tussen de trottoirtegels. Op bedrijfsterreinen, maar ook in de stad en op vluchtheuvels buiten de bebouwde kom.
Het meeste onkruid wordt om de zoveel tijd verwijderd. Vroeger meestal met gif, tegenwoordig vaak met roterende staalborstels of met een rij onder een wagentje gemonteerde vlammenwerpertjes. Ook gaat er wel eens een geïnspireerde ploeg taakgestraften aan het werk, met zo te zien eigenlijk net iets te weinig krabbertjes. Ook thuis, tussen de tegels van het terras, kan het onkruid welig tieren.
H. Koppelmans kon het allemaal niet meer aanzien en bedacht een ‘waterdichte’ oplossing: een rubber manchet om elke tegel, aan te brengen voordat hij wordt gelegd. Hij vroeg er octrooi op aan en omschreef zijn idee als een “inrichting ter voorkoming van onkruidgroei tussen vloertegels”.

Manchet

Zoals gezegd gaat het om een soort manchet, bestaande uit een op maat gemaakt, net iets te krap bemeten profiel van zacht rubber.
Dat hoekprofiel omsluit niet alleen volledig alle zijkanten van de tegel, maar ook een centimeter brede rand van de onderkant. Het is gemaakt van “rubber van 20 tot 90 shore A, naar gelang de doelstelling en naar gelang de ondergrond”, aldus de octrooitekst. Onder de tegel en net na de rechte hoek omhooggaand, heeft het rubber een dikte van 1 millimeter. Daarna neemt de dikte toe tot 1,5 millimeter aan de bovenrand, daar waar de trottoirtegel een afgeschuind randje heeft. Bij het leggen van de tegels maken de bijbehorende profielen als eerste aan de bovenkant contact, door het samendrukken van het rubber ontstaat vervolgens de gewenste naadloze, onkruid-onvriendelijke aansluiting.
De uitvinder raadt als materiaal EPDM aan, NBR, SBES of andere rubberachtige kunststoffen aan. SBES heeft als voordeel een betere bestendigheid tegen olie, benzine en ultraviolet licht. Voor de bijvoorbeeld bij bochten benodigde passtukken bedacht hij het “manchetprofiel per meter: met dubbelzijdig plakband vast te zetten en op maat af te snijden”. Tot slot voorziet het octrooi ook in gekleurde manchetten, voor bijvoorbeeld supermarkten en showrooms. Al is het onkruidprobleem in die gevallen waarschijnlijk niet zo nijpend.
Koppelmans bezweert dat zijn manchetten voor alle typen vloertegels zijn te gebruiken, ongeacht vorm en dikte. Toch lijken ze niet echt bruikbaar bij bijvoorbeeld visbektegels met hun gegolfde rand, en bij de haltervormige Ipro-bestratingskeien. Daarbij gaat zijn waterdichte vinding helemaal in tegen de huidige infiltratietrend, waar grasbetonkeien en gatentegels juist zo mooi bij aansluiten.

Reageer op dit artikel