nieuws

Remi Poppe wil de boel weer opschudden

bouwbreed

Remi Poppe geloofde het pas toen de nieuwe SP-fractie gisteren voor het eerst in vergadering bijeen was. Zesentwintig mensen zaten er in de ruimte. “Fantastisch. Wat een resultaat”, zegt de SP’er van het eerste uur.

Het oud-Kamerlid en de activist Poppe had al wel het gevoel dat er iets stond te gebeuren met zijn partij. Dat werd werkelijkheid na de sensationele zetelwinst van woensdag. “Ik zei tegen Jan Marijnissen: er hangt iets in de lucht. Zet mij maar weer op de lijst. Maar dit overtreft ook mijn stoutste dromen”, aldus Poppe die het vier jaar geleden als Tweede Kamerlid voor gezien hield.
Maar hij komt dus toch weer terug. Het was vooral de ergernis over het gemak waarmee de Tweede Kamer besloot de huren te liberaliseren, dat Poppe deed besluiten weer naar Den Haag terug te keren. “Woningcorporaties gedragen zich als ouderwetse pandjesbazen. En de Kamer vindt dat allemaal maar goed.”
In 1994 stapte Poppe, samen met Jan Marijnissen, als tweemansfractie het landelijke politieke veld in. Poppe hield zich met acht departementen – het manco van een kleine partij – bezig. Maar volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu hadden toch wel zijn grootste interesse. En daar ligt nog steeds zijn hart, zegt hij.
Wat hem betreft wordt het “puin produceren door woningbouwcorporaties” zo snel mogelijk een halt toegeroepen.

Tamelijk onbeschoft

“Uit VROM-onderzoek blijkt dat de woningen die corporaties tientallen jaren geleden hebben gebouwd als beste uit de bus komen. In veel steden en dorpen zijn ze die goede huurhuizen aan het slopen voor dure particuliere woningbouw. Belachelijk en tamelijk onbeschoft van de corporaties. Daar moet direct een einde aan komen”, aldus de socialist. Hij wil de woningbouwcorporaties weer snel onder de democratische vleugel hebben. Hoe of wat, kan hij nu nog niet zeggen. Eerst maar even een moment genieten van de winst en dan aan de bak, vindt de partijveteraan.
Zijn leeftijd staat hem daarbij niet in de weg, verzekert hij. “Ik ben 67, maar voel me nog ontzettend jong. Binnen de partij zal ik waarschijnlijk als vliegende keep gaan werken; jonge mensen coachen. Maar VROM houd ik zeker in de gaten. En dat zal ik doen zoals ze van mij gewend zijn: recht voor zijn raap. De boel opschudden. Niet zoals al die traditionele partijen met wollig taalgebruik.”

Onverstandig

Het succes van de SP, moet vooral de PvdA een lesje leren, vindt Poppe. “Het oude beleid heeft verloren. Daar hoort de PvdA ook nog bij. Mensen zijn niet vergeten dat zij deelnamen aan paars. Daarbij had Wouter Bos zich meer moeten uitspreken voor een linkse coalitie. Als je dat pas op het laatst doet, is dat onverstandig.”
Poppe wil trouwens wel het land in kunnen als parlementariër. Dat was, toen hij nog in de tweemansfractie zat, veel lastiger. Hij is de kleine zaaltjes vol huurders van wie hun woningen zouden worden gesloopt niet vergeten. “Die zaten in zak en as. Een of andere projectdirecteur riep dan dat het project onomkeerbaar zou zijn. Onzin, roep ik dan. Zijn de heipalen al besteld? Zijn de papieren al ondertekend? Nee dus. Niks onomkeerbaar. Daar help je de mensen mee. Duidelijkheid scheppen en voor ze opkomen.”

Reageer op dit artikel