nieuws

Profiel houdt gevelelementen in bedwang

bouwbreed Premium

Plaatvormige elementen kunnen een gebouw een prachtige uitstraling geven, maar komen wel eens negatief in het nieuws als ze op straat vallen. Een Drunense uitvinder keek creatief naar de bestaande systemen.

octrooi
nummer: 1027492
houder: Leebo Dak- & Geveltechniek, Drunen
uitvinder: L. van der Lee
Directeur L. van der Lee: “De fabrikanten van keramische gevelelementen verkopen die elementen altijd in combinatie met een ophangsysteem. Zo hebben we een leverancier waarvan het systeem ongeveer 20 jaar geleden werd ontwikkeld door een ingenieursbureau. In al die jaren heeft niemand meer creatief daarnaar gekeken. Wij wel, want wij staan veel dichter bij de praktijk dan zo’n bureau. En we hebben een simpeler systeem ontworpen, dat ook door ongeschoolden heel eenvoudig is te gebruiken. In de praktijk blijkt het zelfs twee keer zo snel te werken als het oude systeem, terwijl het resultaat er perfect uitziet. Die bewuste leverancier is gestopt met zijn eigen systeem en levert nu alleen nog losse keramische elementen die zijn afgestemd op het door ons ontwikkelde systeem.”
Van der Lee is directeur van Leebo Dak- & Geveltechniek. Het bedrijf is onder andere bekend van het LeeBrick-gevelsysteem voor de droge verwerking van bakstenen.
Voor de bevestiging van plaatvormige wand- en gevelelementen bestaan meerdere systemen. Zo kunnen de elementen met klemmen of beugels aan de dragende constructie worden bevestigd. Een andere mogelijkheid is een systeem van horizontale profielen waaraan de elementen kunnen worden opgehangen. De in feite loshangende platen moeten voor de veiligheid daarna ook nog op de een of andere manier aan de onderzijde worden vastgezet, een relatief veel tijd en vaardigheid vergende aanpak, die rijp was voor verbetering.
Het nu gepatenteerde ‘bevestigingsprofiel voor vlakke elementen’ bestaat uit een min-of-meer U-vormig profiel van aluminium, geschikt voor wand- en gevelelementen van metaal, kunststof of keramiek. De profielen worden met schroeven horizontaal aangebracht op een serie stijlen tegen de te bekleden wand of gevel. Vlakke koppelstukken zorgen voor de onderlinge verbinding van op elkaar aansluitende profielstukken. De plaatvormige elementen moeten aan de achterzijde een uitgespaarde groef hebben, waarmee ze aan een soort strookvormige haak komen te hangen op het onderste been van het profiel. Deze vormopsluitende verbinding is niet aan veroudering onderhevig en voldoet volgens de octrooitekst “aan in vele landen voorkomende bouwkundige wetgeving”. Het bovenste been van het U-vormige profiel vangt zonder problemen de horizontale krachten op van het onderste deel van de erboven hangende platen. Fixatie van die onderkanten vindt plaats met lijm, waarbij een slimmigheidje ervoor zorgt dat variaties in de dikte van de lijmlaag geen invloed hebben op de positie van de platen.

Nieuwe jas

Van der Lee: “We hebben het gepatenteerde ‘LeeFast LB11′-systeem onder andere toegepast bij vier flats in Den Haag, die op de nominatie stonden te worden gesloopt. We hebben ze voorzien van een nieuwe jas bestaande uit keramische elementen van ongeveer 20 bij 40 centimeter. Momenteel zijn we bezig met een gebouw in Tilburg, waar we ons systeem gebruiken in combinatie met een keramische plaat van 60 bij 40 centimeter. Vijf fabrikanten passen nu speciaal voor ons systeem hun producten aan. Zo’n aanpassing is trouwens vrij eenvoudig mee te nemen in het productieproces.”

Reageer op dit artikel