nieuws

‘Overheid moet slechte unitbouwers weren’

bouwbreed Premium

De overheid moet slechte unitbouwers geen opdrachten meer verstrekken. Alleen zo kan in de branche “het kaf van het koren” worden gescheiden.”

Die boodschap had algemeen directeur Claus Ursem donderdag voor minister Joop Wijn (Economische Zaken) tijdens een bezoek van de bewindsman aan de Wognumse bouwonderneming.
De unitbouwsector raakte door de brand in het cellencomplex op Schiphol, een jaar geleden, in diskrediet. Opdrachtgevers annuleerden angstvallig hun orders en trokken daarmee de brandveiligheid van de tijdelijke huisvesting openlijk in twijfel.
Ook Ursem, een van Nederlands grootste cellenbouwers, werd getroffen. De unitbouwdivisie van het Wognumse bouwbedrijf zag de omzet met maar liefst een derde teruglopen. Hoewel de opdrachten inmiddels weer binnendruppelen, hekelt Ursem de negatieve publiciteit rondom de unitbouw. “De discussie die is gevoerd over modulair bouwen is ongenuanceerd geweest”, zegt hij. “Unitbouw is niet brandgevaarlijk. Wij maken kwalitatief hoogwaardige bouwwerken. Geen lagere kwaliteit, geen lagere veiligheid. Voor ons gelden dezelfde normen als voor traditionele bouwmethoden. We volgens immers hetzelfde bouwbesluit.”
Ursem ontkent echter niet dat in de markt ook bedrijven opereren die minder goede producten maken. Die, zo meent de directeur, moeten worden geweerd. En daarbij kan de overheid, als belangrijke opdrachtgever in de sector, een rol spelen door de slechte bedrijven geen opdrachten meer te verstrekken.
“De Schipholbrand is een verschrikkelijk incident geweest. Nu moeten we de handen ineen slaan om de kwaliteit van de branche verder te verbeteren.”

Verbetering

Ursem zelf investeerde afgelopen jaar “miljoenen” in kwaliteitsverbetering. Zo werd de voormalige spellenfabriek van Jumbo aangekocht en in negen maanden omgebouwd tot een van de modernste productielocaties voor unitbouw in Europa.
Minister Wijn toonde zich tijdens zijn bezoek aan de fabriek onder de indruk. “Jullie hebben onder kritiek gestaan, zijn in twijfel getrokken”, richtte hij zich tot de directie. “Daarom is het goed om hier te zijn en de feiten onder ogen te zien. Dat geeft vertrouwen.”
Concrete toezeggingen deed de bewindsman in Wognum niet. Wel liet hij weten grote toekomst te zien voor de unitbouw in zijn algemeenheid en voor Ursem in het bijzonder. “Ik heb in China de concurrentie gezien. Daarom ben ik ervan overtuigd dat dit bedrijf de toenemende globalisering wel aan kan.”
Ursem behoort tot de top vijf unitbouwers van het land. Als het gaat om cellencomplexen is het bedrijf naar eigen zeggen marktleider. Afgelopen jaren bouwde het al meer dan 2.500 detentiecellen voor het ministerie van Justitie en de Rijksgebouwendienst.

Reageer op dit artikel