nieuws

‘Opleiden gebeurt bij ons door het hele bedrijf’

bouwbreed Premium

Van de Water Aannemersbedrijf uit Nijmegen hangt de vlag uit. Niet alleen is het zeventig jaar geleden dat het regionaal opererende familiebedrijf werd opgericht, ook is het uitgeroepen tot beste leerbedrijf in de bouw.

Begonnen als eenmanszaak groeide Van de Water uit tot een bedrijf met 65 medewerkers en een jaaromzet tussen de 10 en 15 miljoen euro. “We zijn een regionaal bedrijf en werken in uiteenlopende disciplines”, vertelt directeur L. Eijkhout. De onderneming legt zich toe op de utiliteits-, industriële- en woningbouw. Op het programma staan nieuwbouw, renovatie, restauratie en onderhoud. De firma heeft een eigen machinale houtbewerking en materieeldienst. Het is daarnaast actief binnen Accocare, een onderhoudsconcept waarin een aantal regionale bedrijven op het gebied van onder meer bouw, infra en dakwerken hun krachten hebben gebundeld. “Accocare biedt een totaalpakket voor service, onderhoud en snelle hulp bij calamiteiten”, aldus Eijkhout.
Zo ver was het nog lang niet toen Van de Water Aannemersbedrijf in 1936 werd opgericht door Wim van de Water senior. Hij pakte alle klussen aan die hij kon vinden. Na zijn dood, kwam het bedrijf in handen van zijn oudste zoon Henk. Diens broers, Wim junior en Leo, volgden. Samen brachten ze de onderneming naar het huidige niveau. “We behoren tot de grotere aannemers in de regio”, vertelt Eijkhout. “Er is bewust voor gekozen om in Nijmegen en omgeving te werken. Voor een bedrijf van onze omvang is dat het beste. Zo kunnen we optimaal profiteren van onze goede naam.
Die faam gebruikt Eijkhout om jongeren te stimuleren een technisch beroep te kiezen. “Bovendien spannen we ons in collega-bedrijven meer aan opleiden te laten doen.”
Zo speelde Eijkhout een belangrijke rol bij het tot stand komen van een convenant waarin het gemeentebestuur van Nijmegen en de regionale aannemers hebben afgesproken dat grote bouwprojecten van de gemeente worden uitgevoerd als leerling-bouwplaats. Dat wil zeggen werken die gedeeltelijk worden uitgevoerd door beginnende bouwvakkers onder leiding van een ervaren collega, de zogenaamde leermeester. Ook speelt hij een belangrijke rol bij de oprichting van Technovium; een opleidingscentrum waar uiteenlopende techniekopleidingen gegeven worden onder hetzelfde dak. “En verder sponsoren we nog de Nijmeegse voetbalclub NEC en verschillende andere sportverenigingen waarvan onze medewerers lid zijn.”
Het personeel is het stokpaardje van het ondernemingsbeleid. Eijkhout probeert het werk zo veel mogelijk te doen met de eigen vakmensen. Vandaar dat opleiden een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsvoering. “We werken nauw samen met de Bouwopleiding Regio Nijmegen, de BORN, waarvan ik bestuurslid ben. We huren daar jonge mensen in die we vervolgens binnen ons bedrijf opleiden. Omdat we in alle takken van de bouw zitten, kunnen we hen van a tot z scholen.”

Combinatie

Het aantrekken van jongeren ziet Eijkhout als een combinatie van eigenbelang en maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Zo dragen we ons steentje bij aan de werkgelegenheid en daarnaast halen we nieuw talent binnen. Want wie als leerling bij ons komt, aan onze normen voldoet en het naar zijn zin heeft, die mag natuurlijk blijven. Onze medewerkers hebben ook binnen de onderneming de kans zich verder te scholen. Opleiden gebeurt bij ons door het hele bedrijf.”
De opleidingsactiviteiten van Van de Water bleven niet onopgemerkt. Landelijk kenniscentrum Fundeon koos het bedrijf als Beste Leerbedrijf voor de bouwsector. “Bij Van de Water is opleiden een integraal deel van professioneel ondernemerschap”, aldus de jury. “Alle activiteiten met betrekking tot opleiden dienen als basis om tot een nieuwe manier van werken te komen waarbij een betere kwaliteit, klantgerichtheid, lagere kosten en hogere winstmarges sleutelbegrippen zijn.”
Eijkhout stond versteld toen zijn onderneming de onderscheiding kreeg. “Natuurlijk ben ik blij met die waardering. Daar staat tegenover dat de andere genomineerden die titel eigenlijk ook verdienen. Als ze zich niet hadden ingezet voor het scholen van leerlingen, waren ze nooit genomineerd. Ik hoop dat andere bedrijven ook hun best gaan doen om die titel te krijgen. Het opleiden van leerlingen is niet alleen in het belang van de eigen onderneming, maar van levensbelang voor de bouw in zijn geheel. We hebben jonge mensen nodig en bij Van de Water blijven we ons inspannen om ze binnen te halen.”

Reageer op dit artikel