nieuws

Opdrachten in Azië voor Nederlandse architectenbureaus

bouwbreed Premium

Twee Rotterdamse architectenbureaus kunnen aan de slag in Azië. Het Architecten Consort ontwerpt een 110 meter hoge kantoortoren in Seoul. Een samenwerking van Sputnik en Juurlink + Geluk (team KWF) mag invulling geven aan de verlaten haven van het Taiwanese Kaohsiung.

‘Shishi,’ Oftewel bedankt en tot ziens, inclusief buiging en iedereen begint te klappen. In Taiwan gaat alles in de hoogste versnelling zag Huub Juurlink van landschapsbureau Juurlink+Geluk. Een half uur presenteren en drie uur later horen dat de opdracht in Nederlandse handen is. “Volgens de jury hebben wij de DNA van de stad gevonden”, aldus Juurlink. Hij vergelijkt het te ontwikkelen gebied, waar tienduizenden mensen in de toekomst moeten werken, wonen of recreëren, met de Kop van Zuid 15 jaar geleden: Kaohsiung, de zesde havenstad van de wereld zoekt nieuwe functies die werkgelegenheid en toerisme stimuleren. Het ontwerp van KWF behelst een parkstad die tegen de groene Shoushanberg plaats heeft en een superdicht business centrum aan de andere kant van de Lover River. De stadsdelen vinden elkaar bij een centraal waterplein met daarin drijvende zwembad-, club- en teahouse-eilanden. KWF krijgt 240 ‘kalenderdagen’ de tijd om de plannen verder uit te werken. Juurlink zegt te gaan ontdekken wel ke specifieke bouweisen de stad heeft en hoe gebouwen in elkaar zitten. “Eén voorbeeld. Het is daar zo warm. Straten zijn veelal overdekt om schaduw te creëren.” De kans dat de plannen uiteindelijk worden gerealiseerd acht Juurlink groot. “Maar, het is onmogelijk om alles in één keer te doen.”
Kansen voor Nederlandse bouwers zijn er volgens Bert Karel Deuten van architectenbureau Sputnik in Taiwan ook. “We hebben zelfs al een aantal bouwbedrijven met specifieke kennis voorgesteld.” Volgens Deuten hebben Taiwanese architecten moeite met het geven van een overallvisie op een gebied. Anders dan bij Nederlandse projecten hoeft het Kaohsiung Waterfront niet gefinancierd te worden uit grondopbrengsten.
Seoul
In Seoul gaat architectenbureau het Architecten Consort aan de slag met een meervoorzieningentoren met een vloeroppervlakte van 62.000 vierkante meter. Het bureau is gekozen vanwege het ‘innovatieve en sprankelende’ ontwerp. Het gebouw telt zeven ondergrondse bouwlagen en dertig verdiepingen.

Reageer op dit artikel