nieuws

Onvrede in staalbranche over arbitrageraad voor de bouw

bouwbreed Premium

De Vereniging Bouwen met Staal, waarbij zo’n 2000 bedrijven zijn aangesloten, is niet tevreden over de deskundigheid van de arbiters van de Raad van Arbitrage voor de Bouw. De organisatie heeft daarom een eigen bemiddelingsprocedure in het leven geroepen die op termijn moet uitgroeien tot een echt arbitrage-instituut.

“Bij de Raad van Arbitrage krijg je vaak te maken met gepensioneerde aannemers die niet goed op de hoogte zijn van de actuele technische problemen in de staalbouw”, licht Jeremy Augustijn het initiatief namens de staalbouwers toe. Om het gebrek aan kennis bij de Raad van Arbitrage te compenseren richt het bemiddelingsinstituut van de staalbouwers zich uitsluitend op de technische kant van meningsverschillen die op de bouwplaats ontstaan.
De Raad van Advies voor de Staalbouw (RAS), zoals het instituut is gedoopt, biedt partijen met een conflict de mogelijkheid om met behulp van een deskundig oordeel de problemen op te lossen. “De RAS formuleert in overleg met beide partijen een vraag. Daarna wordt een deskundige aangesteld die onderzoek doet en een antwoord formuleert”, legt Augustijn de procedure uit.
De deskundige wordt benoemd door het bestuur van de Vereniging Bouwen met Staal. Daarbij wordt geput uit een lijst van vooraf geselecteerde en goedgekeurde specialisten. “We hebben nu vijfentwintig aanmeldingen. En ik heb zelf nog een aantal mensen op mijn verlanglijstje staan die in het bedrijfsleven, de academische wereld en bij de overheid werkzaam zijn. Uiteindelijk moeten zo’n twintig namen op de lijst komen.”

Schikking

Het deskundige oordeel is niet bindend, maar heeft wel de opzet in zich om de partijen snel en tegen lage kosten tot een schikking te brengen. Augustijn: “We doen niet aan bemiddeling. De uitspraak kan de basis vormen voor een oplossing, maar ook voor het voeren van andere procedures.”
Het nieuw opgerichte RAS richt zich de komende jaren vooral op het uitbrengen van een technische oordeel. Maar Augustijn spreekt de hoop uit dat het instituut ook echte arbitragezaken op zich gaat nemen. Hoe lang dat gaat duren wil de initiatief nemer, die zelf werkzaam is bij een ingenieursbureau, niet zeggen. “We gaan nu net van start. De praktijk moet uitwijzen hoe het allemaal gaat werken.”
De kwaliteit en deskundigheid van de arbiters van de Raad van Arbitrage voor de bouw is niet alleen in de staalbouw een probleem. Om dezelfde reden startten naast de branchevereniging voor stoffeerders en projectinrichters ook de leveranciers van metalen dak- en gevelproducten een eigen aribitrage-instituut.

Reageer op dit artikel