nieuws

Ondiepe fundering van café bezwijkt door graven sleuf

bouwbreed Premium

Het graven van een sleuf zeer dicht langs de gevel van een bijna vierhonderd jaar oud café is de oorzaak van de ernstige verzakking en beschadiging van het café in Oosterhout eind augustus. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Oosterhout heeft laten uitvoeren door Boer & Croon.

De graafwerkzaamheden waren nodig vanwege het verleggen van kabels en leidingen. Vooraf heeft geen van de betrokken partijen (gemeente, Essent en aannemer Baas) onderzocht hoe diep de fundering van het café was. Die bleek met 25 centimeter een stuk ondieper te zijn dan de 80 centimeter van de standaarddiepte van de sleuf.
Door het graven is de fundering volgens GeoDelft, ingeschakeld voor de technische aspecten. ondermijnd. Hierdoor begon het pand plotseling te verzakken en scheuren. De hevige regen heeft het proces waarschijnlijk versneld.
In hun onderzoek doen Boer & Croon geen uitspraak over wie de schuld heeft van de verzakking. Het bureau constateert dat de gevolgde werkwijze gangbaar was. Hadden de betrokken partijen tevoren bekeken hoe diep de fundering was, dan hadden ze kunnen weten dat een normale uitvoeringsprocedure niet opging in deze situatie.
Het bureau adviseert daarom dat voortaan bij dergelijke werkzaamheden een risicoanalyse gemaakt moet worden en dat er duidelijkheid moet zijn over ieders verantwoordelijkheden.
Het gemeentebestuur neemt de conclusies van Boer & Croon over en gaat de juridische gevolgen onderzoeken. Het achterdeel van het café is kort na de verzakking voorzichtig gesloopt. De eigenaar en uitbater zijn bezig met plannen voor de herbouw van het café.

Reageer op dit artikel