nieuws

Nijmegen kiest voor laagbouw rond weeshuis

bouwbreed Premium

Geen futuristische woontorens, maar appartementengebouwen voornamelijk uitgevoerd in baksteen. Stedenbouwkundige Filip Delanghe heeft het plan gepresenteerd voor de bouw van zo’n 180 woningen rond het monumentale weeshuis op de Hessenberg in Nijmegen.

Het maken van plannen voor de invulling van het Hessenbergterrein in het Nijmeegse centrum heeft nu ruim vijftien jaar geduurd. Het prestigieuze plan Flash Gordon, voor de bouw van zes futuristische woontorens, bekroond met de Europan-architectuurprijs, werd na protest van veel Nijmegenaren in 2000 door de Raad van State van tafel geveegd. De gemeente koos vervolgens voor een lang traject van overleg en ontwerp, waarin cultuurhistorie en overleg met omwonenden en belangengroeperingen een hoofdrol speelden. Deze week is de uitwerking van het stedenbouwkundig plan, door Biq Architecten uit Rotterdam en AWG Architecten uit Antwerpen, gepresenteerd.
Twee hoge woongebouwen van negen verdiepingen maken deel uit van het plan. Aan de rand van het gebied is de bebouwing lager gehouden om aan te sluiten op de omliggende panden. Trappen en hellingen, smalle straatjes en het gebruik van baksteen hier en daar gecombineerd met gevels van wit stucwerk, zorgen voor het creëren van een historische sfeer. Een plein voor het weeshuis biedt de mogelijkheid om archeologische vondsten uit het gebied een plaats te geven. Onder het bouwplan, waarin ook ruimte is voor winkels, worden twee parkeergarages gerealiseerd.

Rechten

Heijmans en Hendriks ontwikkelen de bebouwing van de Hessenberg. De bouwers waren eerder betrokken bij Flash Gordon en hebben hun rechten op ontwikkeling van de locatie behouden. De start van de bouwactiviteiten staat gepland voor eind 2007.
Het monumentale weeshuis krijgt los van de nieuwbouwplannen een nieuwe bestemming. Koninklijke Woudenberg, door de gemeente geselecteerd voor ontwikkeling van het weeshuis, is opnieuw op zoek naar een invulling van het pand, dat openbaar toegankelijk moet blijven. Het plan om cultuurhistorische instellingen in het weeshuis onder te brengen, bleek financieel niet haalbaar.

Reageer op dit artikel