nieuws

Nieuwe aandrijving compressor spaart geld

bouwbreed

De variabele compressor­aandrijving die EnergAir ontwikkelde met KEB is terugverdiend in een half tot anderhalf jaar tijd, rekenen beide bedrijven voor. Met compressors die de klok rond draaien is de zogeheten VSD nog sneller terugverdiend, meent Energair uit het Britse Woking.

De variabele compressor­aandrijving die EnergAir ontwikkelde met KEB is terugverdiend in een half tot anderhalf jaar tijd, rekenen beide bedrijven voor. Met compressors die de klok rond draaien is de zogeheten VSD nog sneller terugverdiend, meent Energair uit het Britse Woking.
De aandrijving is bedoeld voor nieuwe en bestaande schroefcompressoren van elk merk. Door het aanbod van perslucht aan te passen aan de vraag, vermindert het systeem het elektraverbruik. Een regeling laat de verschillende compressors via het Modbus-protocol als één geheel werken. De aandrijving levert afhankelijk van de uitvoering 0,37 tot 800 kilowatt. EnergAir becijfert een jaarlijkse besparing van ruim 800.000 kilowattuur voor een installatie met vier compressoren van elk 150 kilowatt die acht uur per dag draaien.
Gemiddeld 10 procent van de elektrarekening van een bedrijf gaat volgens EnergAir op aan de productie van perslucht.

Reageer op dit artikel