nieuws

New York begint met bouw Freedom Tower

bouwbreed Premium

Na jaren van conflicten en geruzie is men in op de zuidoostelijke hoek van Ground Zero eindelijk begonnen met de bouw van de Freedom Tower waarvoor gouverneur Pataki van New York reeds in juli 2004 de symbolische eerste steen legde.

Afgelopen zaterdag werd het eerste beton gegoten in de 22 meter diepe bouwput van waaruit de Freedom Tower, een ontwerp van Daniel Libeskind, moet verrijzen. Dit beton werd gegoten in de fundering van de betonnen kern van het 533 meter hoge gebouw. Deze kern krijgt betonnen muren die 1.20 meter dik zijn. Rondom de fundering van de betonnen kern is Tishman Construction Company begonnen met het leggen van de funderingen voor de stalen buitengevels van de Freedom Tower. In december zullen de eerste stalen balken voor deze gevels worden geplaatst. De grootste dragende liggers, die maximaal 19 meter lang zijn, worden in Luxemburgse Differdange gegoten door staalmaker Arcelor. Het zal volgens projectmanager Mel Ruffini nog wel twee jaar duren voordat de betonnen kern of het stalen skelet vanaf straatniveau zichtbaar is. De Freedom Tower moet in 2011 klaar zijn.

Station

Vorige week werd op Ground Zero ook het eerste beton gestort voor de fundering van een nieuw trein/metrostation – een ontwerp van Santiago Calatrava – dat naast de Feedom Tower wordt gebouwd. Tegelijkertijd wordt op de plek waar de zuidelijk toren van het World Trade Center stond, gewerkt aan de bouw van een gedenkteken voor de slachtoffers van 9/11. Ook zal nog deze maand worden begonnen met het graafwerk voor de gezamenlijke funderingskelder van nog eens drie wolkenkrabbers die langs de oostelijke rand van Ground Zero komen te staan. Kenneth Ringler, de directeur van de Port Authority of New York and New Jersey, noemt Ground Zero vanwege al deze activiteiten “de meeste complexe drie-dimensionale puzzel in de wereld”.
Het werk op Ground Zero gaat door, ondanks de oproepen van sommige nabestaanden van de slachtoffers van 9/11 om niet te bouwen. Ze willen dat het werk gestaakt wordt, omdat er in de afgelopen maand bij graafwerkzaamheden opnieuw menselijke resten zijn gevonden. Gouverneur Pataki heeft gezegd dat men zo voorzichtig mogelijk zal omgaan met de afgegraven grond, maar dat het nu tijd is om te bouwen. De afgegraven grond van Ground Zero zal op een locatie in Brooklyn worden opgeslagen en gezeefd om menselijke resten te zoeken.

Reageer op dit artikel