nieuws

Nationaal Ontwerp Weekend: Haalbaar, origineel en duurzaam

bouwbreed Premium

Geef industrieel ontwerpen een gezicht in de stad. Zo luidde de opdracht aan de deelnemers van het Nationaal Ontwerp Weekend, afgelopen weekeinde op de campus van de TU Eindhoven. Krap twee dagen hadden de studenten Industrieel Ontwerpen uit Den Haag, Twente, Delft en Eindhoven de tijd voor een ontwerp dat haalbaar, origineel en duurzaam moest zijn. Het resultaat: spannende ontwerpen en een overvloed aan hkj’tjes.

Pardon? “Dat betekent hoe kun je “, verklaren Jules Weijdema (TU Delft), Niek Zandvliet en Orhan Kes­kin (beiden Haagse Hogeschool) dit jargon van industrieel ontwerpers. “Door alle vereisten aan het ontwerp de vraag ‘hoe kun je’ mee te geven, krijg je het probleem veel beter in kaart.”
Aan het begin van dit vierde ontwerpweekeinde, georganiseerd door de studieverenigingen van de deelnemende opleidingen, kregen de studenten in groepjes de taak om een ‘design’ verantwoord ontwerp te maken dat past binnen het straatbeeld van de steden waar ze zelf studeren.
Voor Delft betrof dit een typisch Delfts relatiegeschenk in opdracht van designwinkel Ciazzo, voor Enschede een verbetering van het ‘cultuurlint’, een weg die het culturele centrum van de wijk Roombeek verbindt met de binnenstad. De opdracht van de gemeente Eindhoven luidde: ontwerp een instrument waarmee evenementen in de stad kunnen worden aangekondigd.
In dikke truien gehuld – de verwarming laat het afweten – presenteren de studenten zondagmiddag op de campus van de TU Eindhoven hun ontwerpen. Van de ontwerpen voor Enschede is de jury het meest onder de indruk van een ‘masterplan’ voor het cultuurlint, compleet met cultuurcentrum onder de weg die het ‘lint’ kruist. Grote winnaar van de Eindhovense ontwerpen is de Activity Indicator: een lichtplattegrond middenin het centrum, die laat zien wat er te doen is in het gedeelte van de stad waar een bezoeker op gaat staan. “Moderne technieken, origineel en nog maakbaar ook”, prijst de jury. De veelvuldige brainstormsessies en hkj’tjes van Jules, Niek en Orhan resulteren in het winnende ontwerp voor de opdracht uit Delft: The Datch, oftewel Distance Watch. Dit horloge vertelt je overal ter wereld hoe ver je van Delft bent, lichten de ontwerpers toe tijdens hun presentatie. Ze tonen een keur aan horlogebandjes. “Daardoor kun je met dit cadeau alle kanten op.” En de technische uitvoerbaarheid? “Dat is iets voor een later stadium”, grinniken de studenten.
Bijzonder origineel en functioneel, noemt eigenaar Talitha Dekker van Ciazzo het ontwerp in haar eindoordeel. “Met dit horloge kom je gewoon niet van Delft af.”

Reageer op dit artikel