nieuws

Multifunctionele woonboot Qrooz lost woningnood op

bouwbreed Premium

Voor ondernemer Arno Schuurs wordt het de nieuwe manier van wonen voor de toekomst: de Qrooz, een strakke en eenvoudige, maar multifunctionele woonboot.

In Arnhem wordt op dit moment door lasbedrijf Helldörfer gewerkt aan het stalen casco van het schip. Volgend voorjaar wordt de eerste Qrooz te water gelaten.
Schuurs, voorheen werkzaam in de projectontwikkeling, liep al langer rond met het idee te bouwen op het water. De totstandkoming van woningbouwprojecten in Nederland noemt de ondernemer een moeizaam proces en daarom ging Schuurs op zoek naar een alternatief: drijvende huizen. “Er zijn in Nederland tot woonboot omgebouwde Rijnaken, maar deze boten zijn vaak te groot en te log om mee te varen. Bovendien is de indeling van de ruimte niet praktisch. Ik wilde daarom iets nieuws bedenken”, zo zegt Schuurs. Omdat architecten er niet uitkwamen, vroeg hij industrieel ontwerper Hubert Groenendijk een ontwerp te maken.
Groenendijk gebruikte een langwerpige doos als uitgangspunt voor het ontwerp van het schip. “Het ontwerp heeft binnenin een optimaal volume en ook goede vaarmogelijkheden”, oordeelt Schuurs. Door de afmetingen – 25 meter lang en 5 meter breed – is het mogelijk met de Qrooz door heel Europa te varen. Bovendien is het ontwerp makkelijk en goedkoop te reproduceren, waardoor de Qrooz aantrekkelijk wordt voor massaproductie. Schuurs: “Daardoor is het schip financieel aantrekkelijk voor een grotere groep mensen.”
Als richtprijs noemt hij twee ton voor de oplevering van alleen het stalen casco, de doe-het-zelfversie van de Qrooz. Een compleet afgebouwde versie met allerlei keuzemogelijkheden kost 4,5 ton.
Met een woonkamer van 70 vierkante meter, een loungegedeelte en een leefkeuken heeft de Qrooz volgens Schuurs meer leefruimte dan een doorsnee huis. De slaapfuncties in het onderruim zijn wel compact vormgegeven door interieurvormgever Ruud Jan Kokke uit Oosterbeek, die het interieur van het schip ontwierp. Parallel met de bouw van de woonboot loopt de ontwikkeling van de Qrooz-terminal, een aanlegplaats voor de schepen. Bezitters van een woonboot kunnen de terminal gebruiken als ‘thuishaven’ waar ze altijd terecht kunnen. Met het aanlegconcept, dat zich nog in de ontwerpfase bevindt, wil Schuurs naar Nederlandse gemeenten. De ondernemer verwacht dat er veel interesse is voor de nieuwe manier van wonen.
“Wonen in het schip is bijvoorbeeld erg handig voor mensen die op projectbasis steeds in een andere stad werken. Is er meteen een oplossing voor het fileprobleem”, aldus Schuurs. De Qrooz is bovendien niet alleen geschikt om in te wonen. Zo zouden bedrijven die regelmatig wisselen van standplaats de Qrooz ook kunnen inrichten als kantoor.

Reageer op dit artikel