nieuws

Luchtzuiverend schermwinnaar innovatieprijs

bouwbreed Premium

Durisol heeft met zijn milieuscherm de Nationale Geluid en Trillingen Innovatieprijs 2006 van Stichting Innonoise in de wacht gesleept. Het geluidsscherm dat tevens de lucht zuivert, is gemaakt van gemineraliseerde houtvezels die zijn gebonden met beton. Het materiaal is ook brandwerend, thermisch isolerend, vochtregulerend en duurzaam. Naast de toepassing in geluidsschermen maakt het in Raalte gevestigde producent van het materiaal ook geluidtegels en brandwerende tunnelbekleding.

Durisol heeft met zijn milieuscherm de Nationale Geluid en Trillingen Innovatieprijs 2006 van Stichting Innonoise in de wacht gesleept. Het geluidsscherm dat tevens de lucht zuivert, is gemaakt van gemineraliseerde houtvezels die zijn gebonden met beton. Het materiaal is ook brandwerend, thermisch isolerend, vochtregulerend en duurzaam. Naast de toepassing in geluidsschermen maakt het in Raalte gevestigde producent van het materiaal ook geluidtegels en brandwerende tunnelbekleding.
De jury sprak van “een groot conomisch belang waarbij zowel de luchtkwaliteit als geluidsoverlast met één product worden aangepakt”. Door een extra component in het materiaal wordt de luchtkwaliteit verbeterd: zowel stikstofoxide (NO) als stikstofdioxide (NO 2 ) geabsorbeerd en omgezet.
Het scherm is tot nu toe alleen in laboratoria getest. Durisol hoopt binnenkort het scherm in de praktijk te kunnen testen.
Een bodemabsorber voor laagfrequent geluid van Heijmans Infra en M+P kreeg een eervolle vermelding. Het bodemsysteem van een poreuze laag granulair materiaal is ontwikkeld naar aanleiding van grondlawaai van de Polderbaan.

Reageer op dit artikel