nieuws

Landelijke campagne voor personeel afbouwsector

bouwbreed Premium

Vergrijzing en de aantrekkende economie brengen de afbouwsector in de problemen. Op dit moment telt de branche 150 moeilijk vervulbare vacatures voor de beroepen dekvloerenlegger, stukadoor en monteur systeemwanden en -plafonds.

De branche verwacht de komende jaren sterk toenemende tekorten aan geschoolde medewerkers. Om de klap op te vangen is Savantis, Vakcentrum afbouw en onderhoud, een campagne begonnen om personeel te werven.
“Het ene bedrijf kan twee nieuwe medewerkers gebruiken, het andere heeft er tien nodig. Er is dus werk genoeg, maar ondanks de enorme jeugdwerkloosheid kunnen we moeilijk mensen vinden”, zegt Peter van den Broek, beleidsmedewerker van Savantis. “Een probleem waartegen we aanlopen is dat veel jongeren deze beroepen niet kennen. Met onze actie hopen we daarin verandering te brengen.”
De campagne richt zich op scholen, gemeenten, Centra voor Werk en Inkomen en reïntegratiebedrijven en heeft inmiddels zijn eerste vruchten afgeworpen. Het aantal jongeren dat zich heeft ingeschreven voor een middelbare beroepsopleiding gericht op de afbouwsector viel in het schooljaar 2006-2007 30 procent hoger uit dan een jaar geleden.
“Bovendien ontvang ik nog dagelijks reacties op de campagne van mensen die zijn geïnteresseerd in een baan in de afbouw.” Het scholen van de afbouwmedewerkers gebeurt in de praktijk en bij Regionale Opleidingscentra (ROC’s) in verscheidene gemeenten.
Vanwege de nijpende behoefte aan dekvloerenleggers, is voor deze beroepsgroep een apart project begonnen. Het tekort aan deze vaklieden openbaarde zich nadat Savantis 450 vloerenbedrijven had aangeschreven met de vraag of zij vacatures hadden en zo ja, of zij bereid waren zelf leerlingen op te leiden.

Tegenvaller

Kort daarop kon Van den Broek ruim veertig beginnende dekvloerenleggers plaatsen. “Omdat we die niet achter de hand hadden, hebben we verschillende doelgroepen benaderd. Het aantal reacties viel nogal tegen. Er meldden zich vijftig belangstellenden, waarvan er tien geschikt leken. Van hen is er inmiddels één afgevallen. De overigen hebben een contract met een bedrijf dat hen verder opleidt. Ze kunnen een mbo-diploma behalen.”
Daarna zijn er diverse mogelijkheden voor vervolgopleidingen. Zo kunnen de mensen onder meer een hbo-studie gezel-uitvoerder volgen die nodig is voor leidinggevende functies. “Bij kleine en middelgrote dekvloerondernemingen is de vraag naar dit soort kaderpersoneel klein, omdat de directeur vaak zelf in het bedrijf meewerkt. De grote dekvloeraannemers zitten daarentegen te springen om hoog geschoold personeel.”

Reageer op dit artikel