nieuws

Laaggeschoolden inzetten voor renovatie ‘absurd’

bouwbreed Premium

De Vlaamse minister van sociale economie en mobiliteit, Van Brempt, wil dat de aannemers in Vlaanderen voor renovatiewerken voortaan laaggeschoolden inschakelen. Voor de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en de bond ‘Vlaamse Schrijnwerkers’ is dat totaal onmogelijk. “Het is een absurd en gevaarlijk plan. De minister weet kennelijk niet waarover zij het heeft”, zegt een woordvoerder van de schrijnwerkersbond.

De Vlaamse aannemersorganisatie (VCB) wijst erop dat de nieuwe normen op de energieprestaties en het binnenklimaat (EPB), die begin dit jaar van kracht werden, een zeker inzicht, kennis en vakmanschap vereisen, dat bij de laaggeschoolden die Van Brempt wil inschakelen, ontbreekt. De VCB en de Vlaamse Schrijnwerkers vrezen het ergste voor de consumenten als de wil van de minister wordt doorgezet. Volgens de twee organisaties dreigen de consumenten dan met een gebrekkige woning te worden opgescheept: “De minister onderschat de ingewikkeldheid van de nieuwe wetgeving.” Om professionele schrijnwerkers bij renovatiewerken te ondersteunen, hebben de Vlaamse Schrijnwerkers en de VCB zelfs speciale berekeningssoftware moeten laten ontwikkelen, waarvan laaggeschoolden geen kaas hebben gegeten.
Het initiatief van minister Van Brempt toont volgens beide organisaties aan, dat zij niets heeft geleerd van de mislukkingen met woonprojecten die eerder door laaggeschoolden werden uitgevoerd en die op een fiasco voor de opdrachtgevers zijn uitgedraaid. Toen ging het bovendien nog om traditionele bouwwerkzaamheden waarop de nieuwe EPB-normen nog niet van toepassing waren.
Filip Coveliers van de Vlaamse Schrijnwerkers: “Bij een vrijstaande woning nemen de ramen ongeveer 14 procent van de geveloppervlakte in. Buitenschrijnwerk kan verantwoordelijk zijn voor de helft van de warmteverliezen. Vensters laten veel meer warmte door dan muren, daken en vloeren. Om te voorkomen dat vensters echte koudegaten worden, is het van essentieel belang dat zij door een vakman worden geplaatst. Het zal bijvoorbeeld niet volstaan enkele of gewone dubbele beglazing te gebruiken. De schrijnwerker zal verbeterde isolerende beglazing moeten gebruiken. Bij de keuze van het glas zal de plaatser er ook rekening mee moeten houden dat de ramen oververhitting van de kamers tijdens de zomermaanden moeten voorkomen. Tegelijkertijd zal hij een uitgekiende balans moeten vinden tussen isolatie en ventilatie.”

Problemen

VCB en Vlaamse Schrijnwerkers geloven niets van de zogeheten “win-win-win-situatie” die minister Van Brempt voorspiegelt als de renovatie van woningen aan laaggeschoolden wordt overgelaten. Ze vrezen in dat geval eerder een “min-min-min-situatie” door hogere energieuitgaven en meer technische problemen zoals schimmelvorming voor de consumenten, maar ook meer CO 2 -uitstoot op lokaal niveau.

Reageer op dit artikel