nieuws

Het macro-raadsel

bouwbreed Premium

De wegen van beleggers blijven ondoorgrondelijk. Zozeer dat zelfs analisten en beurshandelaren er geen chocola meer van kunnen bakken.

De wegen van beleggers blijven ondoorgrondelijk. Zozeer dat zelfs analisten en beurshandelaren er geen chocola meer van kunnen bakken.
Dinsdag en woensdag bijvoorbeeld waren er tegenvallende macro-economische cijfers van gene zijde van de Atlantische Oceaan. Het consumentenvertrouwen was gedaald en de economische groei in de VS viel tegen.
Deze cijfers hadden de gekende Pavlov-reactie tot gevolg, de beurzen daalden.
Donderdag was er wederom minder goed nieuws uit de VS. De arbeidsproductiviteit is niet zo snel gestegen en de fabrieksorders stegen eveneens minder hard. Wall Street deed daar niets mee. De Europese beurzen daalden wel.
Onbegrijpelijk, vinden handelaren. Na zo’n reeks tegenvallende cijfers zouden de koersen op Wall Street hebben moeten kelderen. De enige logische verklaring is dat de Amerikaanse beleggers na zoveel jaren Bush, immuun zijn geworden voor slecht nieuws. Of dit valt in het niet bij het enorme overheidstekort in de VS waar centrale bankdirecteuren niet bepaald vrolijk van worden.
Opmerkelijk blijft in ieder geval dat Wall Street niet reageert maar de Europese beurzen wel. Kennelijk nemen wij Amerikanen serieuzer dan zij zichzelf doen.
Een macro-economisch lichtpuntje was het optreden van CPB-directeur Coen Teulings bij het congres van Bouwend Nederland.Niet alleen om politieke redenen, maar vooral om economische redenen moet de politiek zich eigenlijk nergens mee bemoeien. Dat is beter voor de investeringen en beter voor de portemonnee van iedereen.
Natuurlijk is dit geen echt nieuws. Maar dat een vooraanstaand wetenschapper als hoogleraar Teulings het nu zegt, kan gezien worden als een doorbraak en onderstreept nog eens het onafhankelijke denkvermogen van onze nationale rekenmeesters.
De Nederlandse beleggers met oog op de bouw en aanverwante takken van sport, lieten zich al helemaal niet van de wijs brengen. Die deden weinig en wachten kennelijk op meer nieuws.
Anders ging dat bij de ingenieursbureaus. Vooral Grontmij vertoonde een opmerkelijk stijging in de aanloop naar de publicatie van de cijfers over de eerste negen maanden van het jaar. Analisten dichten Grontmij de nodige potentie toe.
Arcadis en Fugro deden het wat dit betreft slechter. Maar die hebben dan ook nog geen cijfers in het verschiet.
Baggeraar Boskalis deed het rustig aan na de rally rond het Panamakanaal. Dat macro-cijfer deed het goed bij beleggers. Nu is het wachten op de daadwerkelijk opdracht.

Reageer op dit artikel