nieuws

Hek om transen Groninger Martinitoren

bouwbreed Premium

Er zullen strenge esthetische eisen aan gesteld worden, maar het college van B en W van Groningen ziet, na veel wikken en wegen, de noodzaak in een hek om de transen van de Martinitoren aan de Grote Markt te plaatsen. Vorige maand was er de derde dodelijke sprong van de toren in drie jaar waarna een felle discussie over de beveiliging losbarstte.

Er zullen strenge esthetische eisen aan gesteld worden, maar het college van B en W van Groningen ziet, na veel wikken en wegen, de noodzaak in een hek om de transen van de Martinitoren aan de Grote Markt te plaatsen. Vorige maand was er de derde dodelijke sprong van de toren in drie jaar waarna een felle discussie over de beveiliging losbarstte.
Om te voorkomen dat zelfmoorden zich blijven herhalen, spreekt het college voorzichtig van ‘een voorziening om te voorkomen dat mensen er vanaf springen.’ De gemeenteraad krijgt de voor -en nadelen van torenbeveiliging binnenkort voorgelegd.
Omdat de toren beeldbepalend is voor de stad mag het hek geen afbreuk doen aan de architectuur van de toren. Er zijn de afgelopen maand twee oplossingen bij de gemeente aangedragen. Het Groninger bedrijf PDB Design ontwierp spontaan een stalen spijlconstructie die vanaf de grond nauwelijks te zien is en het VVD-raadslid J. Evenhuis kwam met een ontwerp waarbij onbreekbaar plexiglas een belangrijke rol speelt. Samen met Monumentenzorg zal gekeken worden naar de meest verantwoorde oplossing. Als de raad instemt met het aanbrengen van een hek, zal de toren ten tijde van de bouwwerkzaamheden gesloten worden.

Reageer op dit artikel