nieuws

Heijmans breidt uitmet installateur Burgers Ergon

bouwbreed Premium

Heijmans neemt installatieconcern Burgers Ergon uit Eindhoven over. Het Rosmalense bouwbedrijf bemachtigt daarmee in één klap een stevige positie op de installatiemarkt.

Financiële details over de grootste overname van Heijmans in de afgelopen zes jaar, wilde het concern gisteren niet geven. Het bedrijf wacht eerst het boekenonderzoek af. Dat zal medio januari zijn afgerond,
Burgers Ergon behoort met een omzet van ongeveer 190 miljoen euro tot de top 5 van installatiebedrijven. De onderneming, opgericht in 1928, telt 1400 werknemers en is uitsluitend in Nederland actief. Ongeveer 65 procent van de omzet is gerelateerd aan nieuwbouwprojecten; de activiteit service en onderhoud vertegenwoordigt zo’n 35 procent van de bedrijfsopbrengsten.
Naar verwachting maakt Burgers Ergon dit jaar een omzetsprong naar 210 miljoen euro. Over de huidige winstgevendheid willen de bedrijven zich niet uitlaten. In 2005 behaalde de installateur een netto winstmarge van nog geen 1 procent. Na de overname zal Burgers Ergon als zelfstandige divisie en onder eigen naam blijven opereren.
Heijmans beschikte nog niet over een installatiepoot. Dit jaar werd wel geprobeerd Stork WorkSphere in te lijven, maar de Brabanders zagen dat bedrijf uiteindelijk in handen vallen van concurrent Strukton.
Met Burgers Ergon is nu wel de zo gewenste versterking aan ‘de achterkant van de waardeketen’ gevonden. Die versterking is volgens Heijmans belangrijk, omdat opdrachtgevers steeds vaker om totaaloplossingen vragen, getuige het toenemend aantal design&con­struct opdrachten en pps-projecten. “Dit is ook wat dat betreft een wezenlijke overname”, aldus zegsman Janssen. “Hiermee zetten we een belangrijke stap in onze full service strategie.”
In 2008 wil Heijmans 20 procent van zijn omzet halen uit de service- en onderhoudsfase van het bouwproces, waaronder ook de installatieactiviteiten vallen. Ontwerp en ontwikkeling moeten voor 35 procent van de omzet gaan zorgen. De rest wil Heijmans uit de uitvoerende bouw halen.

Reageer op dit artikel