nieuws

Hedgefunds afwezig bij zitting Stork

bouwbreed

De twee grootaandeelhouders die het industriële conglomeraat Stork willen opsplitsen, zijn vrijdag niet verschenen bij een hoorzitting voor de rechtbank in Amsterdam.

Stork is naar de rechter gestapt omdat de beleggingsfondsen Centaurus en Paulson te laat bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zouden hebben gemeld dat zij gezamenlijk optreden tegen het concern.
Centaurus en Paulson lieten in een verklaring weten dat ze de zitting “verspilling van tijd” vinden en dat die leidt tot “aanzienlijke” kosten voor Stork. Het concern kan die tijd beter besteden aan zijn zakelijke activiteiten, aldus de ontevreden aandeelhouders.
De twee grootaandeelhouders besloten naar eigen zeggen om per 6 september van dit jaar samen op te trekken in hun poging om Stork op te splitsen. De twee willen dat het Naardense bedrijf zich uitsluitend toelegt op de luchtvaartdivisie en de twee andere divisies afstoot.

Samenwerking

Stork ziet in een gezamenlijke brief van Centaurus en Paulson aan de raad van bestuur, verstuurd in februari van dit jaar, één van de bewijzen dat er al vóór 6 september sprake was van samenwerking.
Andere bewijzen vormen het gezamenlijk aanstellen van één advocaat en het aanstellen van een adviseur die op zoek ging naar potentiële kopers voor de te verkopen onderdelen. “Dat doe je niet als je tegenstrijdige belangen hebt”, aldus de advocaat van Stork tijdens de zitting.
Centaurus en Paulson bezitten samen een derde van de aandelen van Stork. Vorige maand wisten zij daarmee een bijzondere aandeelhoudersvergadering naar hun hand te zetten. Een ruime meerderheid van de aandeelhouders nam toen een resolutie aan die het Stork-bestuur zou moeten bewegen tot een opsplitsing van de activiteiten.

Getuigenverhoren

De twee grootaandeelhouders zijn overigens wel bereid voor de rechtbank te verschijnen als de rechter meent dat getuigenverhoren noodzakelijk zijn. De rechter doet daarover op 16 november uitspraak.
Stork wil op basis van de uitkomst van de getuigenverhoren bepalen of het de bodemprocedure tegen Centaurus en Paulson doorzet. Om de termijn hiervoor niet te laten verlopen heeft Stork beide partijen alvast gedagvaard voor 24 januari volgend jaar. In deze procedure eist Stork dat het stemrecht van de grootaandeelhouders wordt geschorst en zij geen aandelen Stork mogen bijkopen of extra stemmen mogen krijgen.

Reageer op dit artikel