nieuws

Grote dynamiek op arbeidsmarkt bouw

bouwbreed

De spanning op de arbeidsmarkt neemt in hoog tempo toe. Eind september schoot het aantal vacatures naar het nieuwe record van 219.000.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de vraag naar nieuwe medewerkers groter is dan de laatste zes jaar het geval was. Eind 2000 piekten de vacatures bij een aantal van 213.000. Sindsdien zette een daling in die haar dieptepunt bereikte in het derde kwartaal van 2003. Drie jaar geleden hadden de werkgevers nog maar 92.000 banen te vergeven.
Volgens het CBS zijn de sterkste stijgingen van het aantal vacatures te zien in de sector industrie en bouwnijverheid. Het aantal openstaande banen liep in september op tot 40.000. In juni waren nog slechts 31.000 arbeidsplaatsen niet ingevuld. Een jaar eerder bedroeg het aantal vacatures in industrie en bouwnijverheid slechts 21.000. Niet naar seizoensinvloeden gecorrigeerd stonden bij de bouw in september 17.000 banen open.

Slag

Het derde kwartaal wordt gekenmerkt dor een grote dynamiek op de arbeidsmarkt. In de periode juli-september ontstonden 264.000 vacatures. Dat aantal ligt 36.000 boven het niveau van zomer 2005. In het derde kwartaal werden 274.000 vacatures – meer dan ooit – ingevuld.
In de slag om de werknemers zoekt de sector industrie en bouw invulling van 18 procent van alle openstaande banen. Concurrentie is afkomstig van de commerciële dienstverlening die in september actief zocht naar liefst 129.000 nieuwe medewerkers. In de sector niet-commerciële dienstverlening staan 46.000 vacatures open. Vooral in de bouw en de horeca laat de oplopende spanning op de arbeidsmarkt zich sterk gelden. Beide sectoren hebben een vacaturegraad van 47. De vacaturegraad is de maat voor het aantal vacatures per duizend banen.
Ook bij de zakelijke dienstverleners, waartoe onder andere de bureaus van ingenieurs en architecten behoren, is de jacht op het personeel ontketend. De vacaturegraad is bij de dienstverleners opgelopen tot 43.
In de industrie, handel en de transportsector is de vraag nog gematigd. De vacaturegraad schommelt in deze sectoren rond de 31. Het rustigst oogt de arbeidsmarkt bij het onderwijs (vacaturegraad 11), openbaar bestuur (17) en de gezondheidszorg (18).
In Nederland is de vacaturegraad afgelopen jaar opgelopen van 22 naar 29.

Reageer op dit artikel