nieuws

GIW staat aan vooravond van een belangrijke verandering

bouwbreed Premium

Het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) neemt de eigen organisatie onder de loep. Dat heeft voorzitter Jacob Kohnstamm van het garantieinstituut laten weten. Het onderzoek moet duidelijk maken of het mogelijk is de arbitrageprocedures van het GIW, sneller af te ronden.

“Er is kritiek op de duur van de procedures bij het GIW. Soms ligt dat aan de partijen zelf die de zaak steeds rekken, maar het kan ook aan de organisatie liggen. Dat gaan we nu onderzoeken.”
Directeur Rien Smit van Woningborg, dat de bouwers vertegenwoordigd in het bestuur van GIW uitte onlangs scherpe kritiek op het functioneren van de organisatie. Zo zou het bestuur niet slagvaardig genoeg zijn, duren arbitrageprocedures volgens Smit te lang en voldoen arbiters niet aan de eisen die aan hen gesteld zouden mogen worden.

Verandering

Het GIW staat aan de vooravond van een belangrijke verandering. Het waarborgfonds start op 1 januari 2007 na tien jaar praten met een arbitrageloket dat de procedures eenvoudiger en goedkoper moet maken. Momenteel moet de eigenaar van een nieuwe woning afhankelijk van het probleem zijn zaak bij het GIW bepleiten of bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Met ingang van het nieuwe jaar kunnen alle problemen worden afgehandeld bij het nieuwe nog op te richten instituut.

Reageer op dit artikel