nieuws

Fugro slaat piketpaalbij 1,4 miljard euro

bouwbreed

Fugro kan zijn eigen groei nauwelijks bijbenen. Het ingenieursbureau uit Leidschendam zet alle zeilen bij om zijn capaciteit verder te vergroten.

De dit jaar voor extra investeringen uitgetrokken 100 miljoen euro, zal pas in de loop van 2007 bijdragen aan de verdere groei van Fugro. Wel al heeft aanwinst Geo Atlantic, een nieuw seismische onderzoeksschip van de Leidschendammers, vorige maand het anker gelicht en is succesvol aan het werk. Direct na de jaarwisseling wordt de vloot verder uitgebreid met het schip Geo Barends. In november 2008 levert de Noorse werf Bergen Yards Halsnoy het multifunctionele schip Fugro Synergy op.
Fugro koerst dit jaar moeiteloos af op een omzet van 1,4 miljard euro. In 2005 moest het ingenieursconcern genoegen nemen met bijna een kwart miljard euro minder. Bestuursvoorzitter Klaas Wester rekent op een jaarwinst van minstens 135 miljoen euro. Vorig jaar haalde Fugro net niet de 100 miljoen euro. De netto winstmarge verbeterde afgelopen jaar van 8,6 naar 9,5 procent.
De snelle toename van Fugro’s activiteiten is grotendeels autonoom. De groei stamt voor 17 procent uit bedrijven die ook vorig jaar al in handen waren van de bodemspecialist met zijn dik 9000 medewerkers. De aankopen dragen 4 procent aan de groei bij. Koersverschillen knabbelen 1 procent van Fugro’s groei af.
Topman Westers constateert dat de vraag naar Fugro’s aan olie- en gaswinning gerelateerde diensten in heel de wereld zich op een hoog niveau bevindt. De opdrachten komen zowel uit de hoek van het seismisch onderzoek als de werkzaamheden om op zee nieuwe velden tot ontwikkeling te brengen. Ook de mijnbouw maakt een periode van hoogtij door.
Het Midden-Oosten levert Fugro veel werk op dat zijn herkomst vindt in infrastructuele verbeteringsprojecten. De Verenigde Staten is eveneens scheutig met infrawerk.

Reageer op dit artikel