nieuws

De vrije markt

bouwbreed Premium

De vrije markt versus overheidsbemoeienis, het is een veelbesproken thema tijdens de verkiezingsstrijd. De doorrekeningen van het Centraal Planbureau laten een duidelijk verschil zien tussen de linkervleugel en de rechtervleugel. Zo weet de VVD de meeste banen in de marktsector te cre ë ren en de linkse partijen in de publieke sector.

De vrije markt versus overheidsbemoeienis, het is een veelbesproken thema tijdens de verkiezingsstrijd. De doorrekeningen van het Centraal Planbureau laten een duidelijk verschil zien tussen de linkervleugel en de rechtervleugel. Zo weet de VVD de meeste banen in de marktsector te cre ë ren en de linkse partijen in de publieke sector.
Zelfs de net overleden econoom Milton Friedman, de grote voorvechter van de vrijemarkteconomie, had in de gaten dat een volledig vrije markt zijn imperfecties kent. Maar, zo zei de Nobelprijswinnaar, dat levert altijd nog betere resultaten op dan bureaucraten.
Hoewel hij daar gelijk in heeft, bureaucraten zijn immers geen ondernemers anders waren ze geen bureaucraten geworden, is een vrije jungle waar slechts het recht van de sterkste geldt ook niet alles. Een zekere ordening kan absoluut geen kwaad.
In diezelfde lijn denkt ook Ernest-Antoine Seilli è re, de voorzitter van de Europese werkgeversclub Unice. Die heeft de Europese Centrale Bank gesmeekt om even te stoppen met renteverhogingen. Het huidige economische herstel is nog broos omdat onzeker is of de binnenlandse vraag binnen de EU blijft toenemen.
Voor de inflatie, het kernpunt voor de ECB in hun rentepolitiek, ligt op een laag niveau. Met de recente verhoging twee maanden geleden liep de ECB feitelijk voor de troepen uit. Misschien had Friedman toch gelijk met zijn stelling dat centrale banken overbodig zijn.
Aan de andere kant hebben economen lang niet altijd de wijsheid in pacht. Dat bleek begin deze week maar weer eens met Maarten Pieter Schinkel die het kritiekloze platform Zembla mocht benutten om te melden dat de bouw 15 tot 25 miljard heeft verdiend aan de bouwaffaire. Het enige advies op dit soort onbenul kan slechts zijn voorlopig geen economen van de Universiteit van Amsterdam aan te nemen. Als die van Schinkel hebben leren rekenen, stevent de vrije markt snel op een faillissement af.
Beleggers hebben zijn berekeningen duidelijk ook met een korrel zout genomen. De bouwaandelen bewogen nauwelijks. Alleen Heijmans dikte deze week behoorlijk aan met dik 2,50 euro.
De ingenieursbureaus deden het duidelijk beter. Arcadis maakte woensdag een sprong van 6,5 procent dankzij beter dan verwachte cijfers over de eerste negen maanden. Grontmij deed het relatief zelfs nog beter. Alleen Fugro bleef achter.
De koersen van de beursbedrijven zelf gingen wel onderuit dankzij de banken die met eigen handelsplatformen willen komen. Ook dat is een zegening van de vrije markt.

Reageer op dit artikel